Zo bescherm je je kind tegen online fraude

Phishing, internet- en whatsappfraude, criminelen hebben allerlei creatieve manieren om mensen geld afhandig te maken. Hoe kun je je kind beschermen tegen dit soort fraude?

De 5 belangrijkste tips op een rij

  • Ziet je kind online de nieuwste spelcomputer voor een wel heel zacht prijsje? Dan is er waarschijnlijk sprake van heling. En dat is strafbaar.
  • Daarmee kunnen criminelen het geld van je kind of dat van anderen stelen. Of andere strafbare feiten plegen.

  • Als je kind zijn bankrekening, pinpas of indentiteitsbewijs uitgeleend heeft, is het medeplichtig. En daardoor kan je kind flink in de problemen komen.

  • Is je kind slachtoffer geworden van fraude? Dan hoeft hij/zij zich niet te schamen: het gebeurt heel veel, ook bij volwassenen. Doe aangifte bij de politie. En is er wat met de bankrekening van je kind gebeurd? Vertel het de bank. Zij kunnen ook maatregelen nemen tegen de oplichters.

  • Weet dat er volop kansen zijn om daar legaal geld mee te verdienen. Laat het niet leiden tot illegale praktijken.

Veel voorkomende soorten fraude

Geldezels

Als je kind de bankrekening of pinpas uitleent aan criminelen, wordt ie een geldezel genoemd. Door het uitlenen is je kind medeplichtig aan de misdaad. Criminelen ronselen jongeren hiervoor op allerlei manieren, zoals op social media maar ook op het schoolplein.

Meer over geldezels

Identiteitsfraude

Bij identiteitsfraude maken criminelen misbruik van valse of gestolen identiteitsgegevens. Ze kopen bijvoorbeeld op naam van iemand anders spullen zonder te betalen. Laat je kind daarom nooit een foto of kopie van het identiteitsbewijs zomaar naar iemand opsturen. Als de gegevens van je kind zijn gebruikt, krijgt hij/zij de rekening.

Phishing

Oplichters hengelen naar codes, beveiligingsinformatie of persoonsgegevens om die te misbruiken. Dit doen ze vaak met dreigementen en het heeft altijd haast! Het gaat vaak via e-mail, maar gebeurt ook telefonisch, en met brieven en sms’jes. De oplichters doen zich vaak voor als een bedrijf dat je vertrouwt, zoals je bank.

WhatsAppfraude

De oplichter doet zich voor als een familielid of bekende en vraagt je via whatsapp om met spoed geld over te maken. Maak afspraken met je kind over hoe te handelen als er om (financiële) hulp wordt gevraagd. Maak nooit op basis van alleen een chat geld over.

Lees wat criminelen doen, wat jij en je kind kunnen doen om veilig te bankieren en hoe je fraude meldt

Veilig online winkelen

Waarschijnlijk heb je wel eens nare verhalen gehoord over online shoppen. Of misschien heb je het zelf wel eens meegemaakt. Spullen die niet aankomen of kleding die na 1 keer dragen al kapot gaat. En als je wilt klagen, blijkt de klantenservice niet bereikbaar. Veel jongeren shoppen online. Daarom wat tips om je kind veilig online te laten winkelen:

  • Check of de webshop het keurmerk Thuiswinkel Waarborg heeft. Zo weet je zeker dat je zaken doet met een betrouwbare webwinkel.

  • Controleer de URL als je gaat betalen. Begint deze met https:// dan zit je goed. De ‘s’ staat voor secure: je zit dan in een beveiligde online omgeving.

  • Kijk of het telefoonnummer, e-mailadres en fysieke adres op de website staan. En controleer of ze echt zijn.

  • Lees voordat je iets koopt altijd de voorwaarden goed door.

  • Check de reviews van andere klanten.

Goed om te weten: Stimuleer je kind om geen gebruik te maken van achteraf betalen. Als je kind namelijk vergeet om deze betaling later te doen, betaalt ie extra kosten.

Veilig bankieren

Veilig bankieren

Geef criminelen geen kans. Lees hoe je oplichters kunt herkennen. En je veilig kunt blijven bankieren.
Fraude melden

Fraude melden

Denk je dat je slachtoffer bent van fraude of zie je iets verdachts? Meld fraude en incidenten zo snel mogelijk.