Jongeren met schulden

Ook als jongere kun je in de schulden raken. Én hierdoor zelfs in de problemen komen. Hoe zorg je dat dit jou niet overkomt? En als je al schulden hebt: hoe vind je de juiste hulp?

Hoe voorkom je schulden?

Geld lenen kan verleidelijk zijn. Want zo kun je tóch kopen waar je eigenlijk geen geld voor hebt. Die mooie scooter bijvoorbeeld. Of die hippe sneakers. Maar pas op, want geld lenen kan je in de problemen brengen. Uiteindelijk moet je het geld toch echt terugbetalen. Voor je het weet, gaat het grootste deel van je salaris dus naar het afbetalen van je schuld. En houd je weinig over om andere leuke dingen van te doen. De neiging om dan nóg meer geld te lenen, kan groot zijn. En zo worden je schulden alsmaar groter.

Er zijn ook andere manieren om aan extra geld te komen. Zoek bijvoorbeeld een bijbaantje. Of vraag aan je ouders of je in ruil voor geld klusjes kunt doen. Het duurt zo iets langer, maar de kans dat je uit de schulden blijft, is wel groter.

Onder jongeren is een schuld bij telefoonproviders geen uitzondering. Ze hebben hoge rekeningen die ze niet kunnen betalen. Bijvoorbeeld omdat ze een abonnement op een mobiele internetdienst hebben, zoals iedere dag een sms’je met je horoscoop krijgen. Zo’n abonnement blijkt vaak een stuk duurder dan gedacht, soms wel een euro per sms. En dan loopt je rekening snel op. Lees meer over jongeren en mobiele telefoons

Heb je een schuld? Zoek hulp

Als je een schuld hebt, is het verstandig deze zo snel mogelijk af te lossen. Bij een kleine schuld helpt het vaak al om 1 of 2 maanden zuinig te doen. Niet shoppen, de feestjes overslaan en thuis een film kijken in plaats van naar de bioscoop.

Heb je hogere schulden en kom je er zelf niet uit? Zoek dan hulp. Vertel het aan goede vrienden of een vertrouwenspersoon op school. En wees eerlijk tegen je ouders. Zij zoeken vast liever met jou naar een oplossing dan dat er ineens een deurwaarder op de stoep staat. Ook kun je contact opnemen met deskundigen, bijvoorbeeld bij Jeugdzorg Nederland. Samen komen jullie er vast uit.

Oeps! Geen video

Je kunt de video over dit onderwerp niet kijken omdat je een vereiste cookie hebt uitgeschakeld. Toch zien?
Kies een andere cookie-instelling
Of kijk deze video op youtube.com

Heeft iemand een schuld bij jou?

Het kan ook zo zijn dat iemand juist geld van jóu heeft geleend. De meeste mensen betalen het netjes uit zichzelf terug, maar wat als iemand dat niet doet? En nog vervelender: wat als diegene een vriend van je is?

Duidelijke afspraak

Het kan heel lastig zijn om iemand eraan te herinneren dat hij of zij je nog geld schuldig is. Bijvoorbeeld omdat je bang bent dat diegene je een zeurpiet vindt. Toch kun je het gerust vragen, ook als het om een klein bedrag gaat. Kies hiervoor een goed moment uit, bijvoorbeeld als jullie samen naar huis fietsen. Blijf rustig en vriendelijk en maak een duidelijke afspraak wanneer je het geld krijgt. Kan iemand het niet in 1 keer terugbetalen? Spreek dan af dat je iedere week of maand een deel krijgt.

Leer omgaan met geld

Leer omgaan met geld

Met deze handige tips leer je goed met geld omgaan.
Alles over geld

Alles over geld

Hoeveel zakgeld is gemiddeld? Wat zijn de beste bijbaantjes?