Is er een nabestaandenplan?
Heeft degene die is overleden een nabestaandenplan gemaakt? Daarin staan (financiƫle) gegevens en uitvaartwensen.
Als een dierbare is overleden en er is geen testament waarin de spullen zijn verdeeld, dan moeten de erfgenamen de inboedel verdelen of verkopen. Dat kan een emotionele en moeilijke klus zijn. Hoe pak je dit aan?
De erfgenamen of een executeur zijn verantwoordelijk voor het verkopen of verdelen van de inboedel. Dat zijn de mensen die in het testament van de overledene als erfgenamen staan. Is er geen testament? Dan wordt het wettelijk erfrecht gevolgd.
De verdeling van de inboedel kan problemen opleveren, omdat spullen soms een emotionele waarde hebben. Ook vinden erfgenamen soms dat zij meer recht hebben op bepaalde spullen dan andere erfgenamen.
Deze tips kunnen je misschien helpen:
Zitten er dure spullen in de inboedel? Dan kun je afspreken dat je de waarde van de spullen die iemand krijgt, aftrekt van zijn of haar erfdeel. Zo zorg je ervoor dat niet 1 erfgenaam alle dure spullen krijgt en de ander daardoor minder erfenis.
Is er discussie over hoeveel de spullen waard zijn? Dan kun je een taxateur vragen om de spullen te taxeren. Daar zijn natuurlijk wel kosten aan verbonden.
Heeft degene die is overleden een nabestaandenplan gemaakt? Daarin staan (financiƫle) gegevens en uitvaartwensen.
Heb je de erfenis beneficiair aanvaard, neem dan nog geen spullen mee, zeker niet om te verkopen. Zolang je nog niet hebt gekozen of je de erfenis aanvaardt of weigert, mag je je namelijk niet gedragen als erfgenaam.
Want als je je gedraagt als erfgenaam, aanvaard je de erfenis namelijk automatisch zuiver. Dat betekent dat je de erfenis in principe niet meer kunt verwerpen (weigeren) als blijkt dat er meer schulden zijn dan geld. Je wordt dan zelfs met je eigen vermogen aansprakelijk voor die schulden.
Zijn de spullen die verdeeld moesten worden, verdeeld? Dan kun je de rest van de inboedel verkopen en de opbrengst verdelen onder de erfgenamen.
Pagina laatst aafgepast: 20 juli 2024