Tip
Trouwen kan romantisch zijn. Maar, het is ook een zakelijke overeenkomst. Het voelt misschien een beetje gek om er zo naar te kijken, maar denk goed na over welke vorm het beste bij jullie past.
De wet is veranderd
Vóór 1 januari 2018 trouwde je in gehele gemeenschap van goederen, tenzij je voorwaarden vastlegde. Dat is veranderd. Je trouwt of registreert nu standaard in beperkte gemeenschap van goederen. Ga je dus nu trouwen of worden jullie geregistreerd partners, dan geldt de beperkte gemeenschap van goederen. Wil je het anders, dan kun je voorwaarden vastleggen.
Ben je voor 1 januari 2018 getrouwd of geregistreerd partners geworden zonder huwelijkse voorwaarden? Dan geldt voor jullie een algehele gemeenschap van goederen. Dat betekent dat in principe alles wat je hebt van jullie samen is: gemeenschappelijk dus. Dat geldt voor geld en spullen maar ook voor schulden.
Als je nu trouwt of geregistreerd partners wordt, dan geldt er een beperkte gemeenschap van goederen, tenzij je dit anders vastlegt.
Kortweg: bij een beperkte gemeenschap van goederen blijft alles wat voor het huwelijk van jou was, na het huwelijk ook van jou. En alles wat je samen opbouwt aan bezit of schulden, is 50/50 van jullie beiden.
In de beperkte gemeenschap van goederen vallen:
Bij scheiding krijgen jij en je partner beiden 50% van alle bezittingen en schulden die in deze wettelijke gemeenschap van goederen vallen.
Wat is niet van jullie samen?
Je kunt ook op huwelijkse voorwaarden trouwen. Als je geregistreerd partners wordt, dan heten deze afspraken partnerschapsvoorwaarden. Alleen de naam is anders; er is verder geen verschil tussen huwelijkse voorwaarden en partnerschapsvoorwaarden. We noemen ze hier voor het gemak huwelijkse voorwaarden.
Wat houden huwelijkse voorwaarden in?
De meeste mensen die voor huwelijkse voorwaarden gaan, kiezen voor deze variant waarbij de bezittingen en schulden voor een deel samen en voor een deel apart geregeld worden.
In een verrekenbeding in je huwelijkse voorwaarden kies je ervoor om jaarlijks of aan het einde van jullie huwelijk af te rekenen over inkomsten die jullie tijdens het huwelijks hebben opgebouwd. Je verrekent die inkomsten dan alsof die toch van jullie samen zijn.
Meestal gaat het om 2 soorten periodes:
Een finale verrekening: als je uit elkaar gaat of 1 van jullie overlijdt
De finale afrekening komt aan de orde bij het einde van het huwelijk door echtscheiding of overlijden. Een veel gebruikt finaal verrekenbeding houdt in dat partijen bij het einde van het huwelijk zullen afrekenen alsof er sprake is (geweest) van een gemeenschap van goederen. Dit kan misschien een besparing van erfbelasting opleveren. De notaris kan je hierover adviseren.
Een periodieke verrekening: meestal per jaar
Hierbij kijk je wat er van jullie inkomen overblijft nadat jullie de kosten van het huishouden hebben betaald. Soms weet je dat van tevoren niet en kun je zo toch 50/50 jullie inkomen verdelen. De notaris kan je hier meer over vertellen.
Als je overlijdt, dan krijgen je partner en je kinderen als je die hebt, jouw erfenis. Wil je dit anders regelen? Laat dan een testament opmaken bij de notaris.
Hebben jullie samen een koophuis met een afwijkende eigendomsverhouding, bijvoorbeeld 60/40%? Dan is dit huis als jullie géén huwelijkse voorwaarden opstellen, na jullie huwelijk van jullie samen voor gelijke delen (50/50%). In huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden kun je dat anders regelen.
Ben je al getrouwd in gemeenschap van goederen en wil je sommige financiële zaken toch liever gescheiden houden? Dan kunnen jullie dat tijdens jullie huwelijk of partnerschap nog bij de notaris regelen. Maar let op: Het is dan wel duurder dan wanneer je het vóór het trouwen of registreren regelt. Het kost ook meer tijd, want je hebt toestemming van de rechter nodig.
Trouwen zonder huwelijkse voorwaarden is goedkoper dan trouwen op huwelijkse voorwaarden. Aan het maken van de huwelijkse voorwaarden is de notaris namelijk tijd kwijt, omdat deze helemaal naar jullie eigen situatie en wensen gemaakt worden. Als het goed is, heb je daar een uitgebreid gesprek over met de notaris, want het is veel informatie en je moet veel keuzes maken.
Trouwen kan romantisch zijn. Maar, het is ook een zakelijke overeenkomst. Het voelt misschien een beetje gek om er zo naar te kijken, maar denk goed na over welke vorm het beste bij jullie past.
Pagina laatst gecheckt: 20 juni 2024