Juridische hulp bij ontslag
Goed om te weten
Vaak zeggen mensen dat ze ontslagen zijn als ze van hun werkgever te horen hebben gekregen dat ze ontslagen worden. Maar je bent pas ontslagen als je het hele ontslagtraject hebt afgerond. Voor die tijd kun je nog stappen zetten.
Of je nou op staande voet, via UWV, kantonrechter of wederzijds goedvinden wordt ontslagen: juridische hulp is in veel gevallen meer dan welkom. En misschien hoef je daarvoor zelfs geen of weinig kosten te maken.
Waar heb je juridisch advies voor nodig?
Je kunt juridisch advies nodig hebben voor allerlei zaken rond je ontslag. Denk bijvoorbeeld aan:
- advies over je vaststellingsovereenkomst
- hulp bij je transitievergoeding of ontslagvergoeding
- hulp bij de reden van ontslag
- hulp bij vragen over het voorstel van je werkgever
- hulp bij de vraag of je wel/niet moet tekenen
- hulp bij het aanvechten van je ontslag
4x juridisch advies zonder extra eigen kosten:
1. Het Juridisch Loket
Het Juridisch Loket beantwoordt je juridische vragen die je hebt over je ontslag. Voldoe je aan de voorwaarden van de Wet op Rechtsbijstand, dan hoef je daar niet voor te betalen. Op hun website vind je bovendien veel antwoorden en voorbeeldbrieven.
Als ze je vraag niet kunnen beantwoorden, verwijzen ze je door naar de juiste instantie. Het zou kunnen dat je voor die instanties wel moet betalen.
2. Rechtsbijstandsverzekering
Heb je een rechtsbijstandverzekering, meld je ontslag dan zo snel mogelijk bij je verzekeraar. De kans is groot dat juridisch advies bij je ontslag vergoed wordt door je verzekering. Vaak gaat het dan vooral om begeleiding bij je ontslag en niet om bijvoorbeeld het controleren van een vaststellingsovereenkomst.
Bekijk de voorwaarden van je verzekering of bel de verzekeraar om het antwoord te horen.
3. Je werkgever betaalt de juridische kosten
Het komt geregeld voor dat een werkgever de kosten betaalt die je maakt voor juridisch advies rond je ontslag. Je kunt dit ook laten opnemen in je vaststellingsovereenkomst.
4. Vakbond of vereniging
Ben je lid van een vakbond of beroepsvereniging? Dan is de kans groot dat je via hen een jurist kunt inschakelen. Vaak zit dat in de dienstverlening inbegrepen en betaal je daar dus niets extra voor.
Ontslagen of werkloos?
Laatst gecheckt: 2 oktober 2023