Vaststellingsovereenkomst bij ontslag
Wat is een vaststellingsovereenkomst?
“In een vaststellingsoverkomst leg je samen met je werkgever afspraken vast over je ontslag. Dat kan alleen bij een ontslag met wederzijds goedvinden, dus niet als je ontslag via UWV loopt.
Voor jou als werknemer is een vaststellingsovereenkomst vaak voordelig: je kunt dan namelijk onderhandelen. Bijvoorbeeld over je ontslagvergoeding en het concurrentiebeding. En heel belangrijk: je behoudt je recht op WW als de juiste dingen in de vaststellingsovereenkomst zijn opgenomen. Op die manier kun je de daling in je inkomen beperken.”
Wat staat er in een vaststellingsovereenkomst?
Janneke Slagter: “In principe bepalen werkgever en werknemer afhankelijk van de situatie wat er in de vaststellingsovereenkomst komt te staan. Belangrijk voor de werknemer: om na ontslag WW te kunnen krijgen, moeten sommige van de volgende zaken er precies instaan. Dus let daar goed op.”
De reden van ontslag
Als eerste belangrijk voor je WW-beoordeling: er moet instaan dat het ontslag een idee is van je werkgever en dat jou als werknemer niets te verwijten valt. De overwegingen die tot het ontslag hebben geleid moeten hier worden vermeld. Vaak is dat ‘verschil van inzicht’. Of ‘verval van de functie’ bij bedrijfseconomische redenen. Meestal begint de vaststellingsovereenkomst met dit punt.
De einddatum van je arbeidsovereenkomst
Dit is ook een belangrijk punt van een vaststellingsovereenkomst. Wil je na je ontslag een WW-uitkering krijgen? Zorg er dan voor dat de einddatum gelijk is aan de begindatum van je WW. Die kan pas ingaan na het verlopen van je opzegtermijn. Je kunt ook onderhandelen over een latere einddatum, als je wat langer de tijd wilt krijgen om werk te vinden.
Je ontslagvergoeding / transitievergoeding
Spreken jullie een ontslagvergoeding of een transitievergoeding af? Neem die dan op in de vaststellingsovereenkomst. Meer over ontslagvergoeding of transitievergoeding
De eindafrekening
Vergeet in de eindafrekening niet de vakantiedagen, 13e maand en bonussen op te nemen.
Getuigschrift en referenties
Je kunt je werkgever vragen om een positieve referentie te geven die je kunt gebruiken bij het solliciteren.
Juridische kosten
Laat je vaststellingsovereenkomst door een jurist checken om te kijken of bijvoorbeeld je recht op WW er goed in staat vermeld. Het kan goed zijn dat je werkgever de juridische kosten betaalt die je hieraan kwijt bent.
Overdracht
Er staat in de vaststellingsovereenkomst hoe en wanneer je je werkzaamheden afrondt en overdraagt. En wanneer je je mobiele telefoon, laptop of auto van de zaak moet inleveren, of andere bedrijfseigendommen.
Concurrentiebeding en relatiebeding
Je werkgever wil waarschijnlijk ook afspraken maken over geheimhoudingsplicht en over het werken voor concurrenten. Dit neem je op in het concurrentiebeding en relatiebeding.
Vergoedingen
Neem ook overige vergoedingen op als je daar afspraken over maakt, zoals budget voor een opleiding of een tijdelijke doorbetaling van je pensioenpremie door je werkgever.
Finale kwijting
En neem een punt op waaruit blijkt dat jullie buiten deze vaststellingsovereenkomst om niets meer (zoals geld of goederen) bij elkaar kunnen halen na je ontslag. Dat heet ook wel finale kwijting.
Recht op een WW-uitkering
Wil je recht hebben op een WW-uitkering, dan moeten er dus een aantal zaken in je vaststellingsovereenkomst staan.
Laat je vaststellingsovereenkomst door een jurist controleren om er zeker van te zijn dat je niets over het hoofd ziet.
Heb je verder nog tips?
Janneke Slagter: “Waarschijnlijk komt je werkgever met het eerste voorstel voor een vaststellingsovereenkomst. Staat er iets in waar je nog over wilt onderhandelen? Wacht dan met tekenen.”
Belangrijk om te weten:
- De vaststellingsovereenkomst is pas rechtsgeldig als de bedenktijd is verstreken.
- Je hebt na het ondertekenen nog minimaal 14 dagen bedenktijd (21 als je werkgever geen maximale bedenktijd in de vaststellingsovereenkomst opneemt).
- In die periode kun je nog beslissen om niet akkoord te gaan. Dan moet je dit schriftelijk laten weten.
- De bedenktijd van 14/21 dagen geldt niet als je er al een keer gebruik van hebt gemaakt in de afgelopen 6 maanden.
Freek (43) werd ontslagen met een vaststellingsovereenkomst. Lees zijn verhaal.
Ontslag en je hypotheek
Ontslagen of werkloos?
Laatst gecheckt: 2 oktober 2023