hoe werkt spaarrente?
We leggen je uit wat de hoogte van de rente bepaalt en waarom spaarrente schommelt.
Wat bepaalt de hoogte van spaarrentes?
De hoogte van spaarrentes wordt onder meer bepaald door de vraag naar geld en het aanbod van geld. Worden er bijvoorbeeld veel hypotheken afgesloten? Dan hebben banken vaak meer (spaar)geld nodig. En als banken meer spaargeld nodig hebben, stijgt de rente.
Maar is er juist minder vraag naar spaargeld, bijvoorbeeld omdat er minder hypotheken worden afgesloten? Dan daalt de rente. Ook als andere manieren voor banken om aan geld te komen goedkoper worden, gaat de spaarrente omlaag. Bijvoorbeeld als banken voordelig geld kunnen lenen op de kapitaalmarkt.
Ondanks de lage rente, zagen we de hoeveelheid spaargeld de afgelopen jaren fors toenemen. Op dit moment hebben we meer spaargeld dan er gevraagd wordt.
Positieve of negatieve rente hoe zit dat?
Een overschot aan spaargeld moeten we bij de Europese Centrale Bank (ECB) stallen. Voor het stallen betaalden wij tot voor kort rente aan de ECB, zogenaamde depositorente.
Sinds het najaar van 2022 is deze depositorente positief. Dat betekent dat we, net als de andere banken, geen depositorente meer betalen. En daarom betalen onze particuliere klanten sinds 1 oktober 2022 geen rente meer over een spaarsaldo boven de € 100.000. Dat werd toen ook wel negatieve rente genoemd.
Positieve rente over je spaargeld
Op dit moment krijg je positieve rente over je spaargeld. Hoeveel dat precies is, hangt af van welke spaarrekening je hebt en hoeveel geld er op je rekening staat.
Pagina laatst bijgewerkt: 10-04-2024