Tip
Overleg altijd met UWV als je nadenkt over een eigen onderneming en bespreek welke gevolgen dit heeft voor je uitkering.
Krijg je nu een WW-uitkering en wil je aan de slag als zzp’er of freelancer? Overleg dan altijd eerst met UWV. UWV geeft je advies over hoe en of je in jouw situatie kunt starten als ondernemer.
Overleg altijd met UWV als je nadenkt over een eigen onderneming en bespreek welke gevolgen dit heeft voor je uitkering.
Is UWV akkoord dat je gaat freelancen vanuit de WW? Dan kun je vaak voor de zogenaamde startperiode kiezen. De voordelen:
Ook fijn als vangnet: als je stopt met je onderneming, heb je vaak nog recht op WW. Let op: Dit hangt af van op hoeveel WW je oorspronkelijk recht had. Vraag dit goed na bij UWV. Ook of je aan de voorwaarden voldoet om op deze manier te starten.
Je kunt ook met urenkorting beginnen als zzp’er vanuit de WW. De voordelen:
Nadeel: Het bedrag dat in mindering wordt gebracht op je WW is definitief. Als je op een later moment minder uren gaat werken als zelfstandige, gaat de uitkering niet meer omhoog. Voor de uren die je niet aan je bedrijf besteedt, moet je nog steeds solliciteren.
Via het UWV kan je een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten. Het grote voordeel van deze verzekering is de acceptatieplicht. Dit kan voor mensen met een chronische aandoening aantrekkelijk zijn. Het nadeel is dat deze verzekering binnen 13 weken na het einde van je WW aangevraagd dient te worden. Daarna is het niet meer mogelijk.
Je kunt volledig verder gaan als zzp’er. De WW-uitkering stopt dan vanaf de eerste dag van de maand waarin het fictief inkomen hoger is dan 87,5% van het WW-maandloon.
Het voordeel is dat je geen sollicitatieplicht hebt of andere verplichtingen richting UWV. Het nadeel is dat je geen aanvullende inkomsten hebt als je weinig inkomsten hebt uit je eigen bedrijf.
Ga sowieso als eerste naar UWV, als je vanuit de WW een eigen bedrijf wilt starten. De voorwaarden verschillen per situatie.
Voor het inschrijven bij de KvK als zzp'er, het maken van een ondernemingsplan, het kiezen van een rechtsvorm en meer, kun je terecht bij de Kamer van Koophandel. Alle vragen die je hebt over belastingen, kun je stellen aan de Belastingdienst.
Pagina laatst gecheckt 20 juli 2024