Verzekeringen voor zzp'ers

Als zzp’er ben je zelf verantwoordelijk voor je verzekeringen. Welke verzekeringen heb je precies nodig? En hoe houd je het betaalbaar?


Oeps! Geen video

Je kunt de video over dit onderwerp niet kijken omdat je een vereiste cookie hebt uitgeschakeld. Toch zien?
Kies een andere cookie-instelling
Of kijk deze video op youtube.com

Welke verzekeringen voor zzp’ers zijn er?

Met een baan in loondienst zorgt je werkgever ervoor dat je verzekerd bent voor dingen die met je werk te maken hebben. Als zzp’er zorg je daar zelf voor. Het gaat dan om dit soort verzekeringen:

Goed om te weten:

Veel verzekeraars hebben zzp-verzekeringen voor specifieke beroepsgroepen.

Aansprakelijkheidsverzekering

Aansprakelijkheidsverzekering bedrijven (AVB)

Je bent bij een klant op de zaak en er gebeurt iets waardoor de klant door jouw schuld schade heeft. Je gooit bijvoorbeeld een kop koffie over een computer van je klant. Dan heb je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering nodig om de kosten te dekken. Een particuliere aansprakelijkheidsverzekering keert dan namelijk niet uit, omdat het gebeurde toen je aan het werk was.

Aansprakelijkheidsverzekering

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)

De beroepsaansprakelijkheidsverzekering vergoedt kosten die je maakt als je een verkeerd advies hebt gegeven dat nadelige gevolgen heeft voor je klant. Of als de privacy van jouw klant is geschonden omdat jij onzorgvuldig bent omgegaan met persoonsgegevens.

Lees meer over aansprakelijkheidsverzekeringen

Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)

Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering verzeker je je tegen het verlies van inkomen als je (tijdelijk) niet kunt werken door ziekte of een ongeluk. Let op: Een AOV kun je niet via ons afsluiten. Dit is alleen bedoeld om je te informeren.

Lees meer over arbeidsongeschiktheidsverzekeringen voor zzp'ers

Bedrijfsstagnatieverzekering

Heb je door onvoorziene omstandigheden buiten jezelf om minder omzet? Bijvoorbeeld omdat je winkelruimte door brand verwoest is, of door een brand bij de winkel naast je? Dan kun je (een deel van) het verlies van omzet bij je bedrijfsstagnatieverzekering terugvragen. Let op: Een bedrijfs-stagnatieverzekering kun je niet via ons afsluiten. Dit is alleen bedoeld om je te informeren.

Montageverzekering voor installatiewerken

Werk je als zzp’er in de bouw? Bijvoorbeeld als schilder, behanger of installateur? Dan kan het gebeuren dat je spullen gestolen worden. Of dat je per ongeluk de vloer van je opdrachtgever beschadigt. Met een bouw- en montageverzekering verzeker je je werkmaterialen tegen onverwachte beschadiging, verlies en diefstal.

Montageverzekering voor installatiewerken

Eigen Vervoerverzekering

Werk je als zzp’er in de bouw? Is er gereedschap gestolen uit je bedrijfswagen? Of is er tijdens het laden of lossen een doos tegels kapot gevallen? Met een eigen vervoerverzekering verzeker je je tegen schade aan zakelijke spullen die je in je eigen bedrijfswagen vervoert. 

Eigen Vervoerverzekering

Inventaris- en Goederenverzekering

Zit een groot deel van je bedrijfsvermogen in de spullen die je voor je werk hebt aangeschaft? Overweeg dan een inventarisverzekering. Als je spullen bij brand, diefstal of bijvoorbeeld waterschade onbruikbaar zijn geworden, kun je (een deel van) je investering terugvragen.

Inventaris- en Goederenverzekering

Rechtsbijstandsverzekering

rechtsbijstandsverzekering zzp

Heb je juridische hulp nodig? Omdat een grote opdrachtgever je bijvoorbeeld weigert te betalen of omdat je betrokken bent geweest bij een ongeval?

Met een zakelijke rechtsbijstandsverzekering dek je (een van deel) de juridische kosten die hoog kunnen oplopen.

Rechtsbijstandverzekering voor zzp'ers

Zakelijke (Bestel)autoverzekering

Met de Autoverzekering voor zzp’ers is je zakelijke personen- of bestelauto goed verzekerd. Thuis en onderweg, zonder dat je te veel betaalt. En je krijgt 24/7 hulp bij schade.

Autoverzekering

Welke verzekeringen zijn verplicht?

Op de ziektekostenverzekering en autoverzekeringen na - die voor alle Nederlanders verplicht zijn - zijn niet alle zzp-verzekering wettelijk verplicht. In sommige beroepen is het wel verplicht bepaalde verzekering te hebben. Denk bijvoorbeeld aan een advocaat die verplicht is om een beroeps­aansprakelijk­heids­verzekering te hebben, anders mag hij zijn beroep niet uitoefenen. Opdrachtgevers, maar dus ook beroepsorganisaties of brancheverenigingen kunnen je verplichten een bepaalde verzekering af te sluiten.

Het is daarnaast aan jou om een goede keuze te maken en af te wegen welk risico je loopt.

verzekeren als zzp'er

Dat risico is soms ook afhankelijk van de beroepsgroep en de werkzaamheden. Een bouwvakker loopt meer risico op lichamelijk letsel dan een financieel adviseur. Een zelfstandige notaris of advocaat loopt dan weer meer risico om klanten advies te geven met grote gevolgen.

Hoe houd je het betaalbaar?

  • Laat je goed voorlichten.
  • Vraag verschillende offertes op.
  • Meer dan 1 verzekering? Check de voorwaarden op overlap, maar ook eventuele korting als je deze bij 1 partij afsluit.
  • Verzeker je alleen voor dingen die je niet zelf zou kunnen betalen.
  • Sommige verzekeraars bieden een voordelig pakket aan, speciaal voor zzp'ers.
  • Sommige verzekeraars geven korting aan startende zzp'ers.
  • Kijk of je je aan kunt sluiten bij een collectief. Ook dan krijg je vaak korting.
  • Start je als ondernemer, terwijl je een bestaande ziekte hebt? Dan kun je je via het UWV misschien verzekeren voor arbeidsongeschiktheid zonder uitsluiting van die ziekte.
Overzicht alle zakelijke verzekeringen

Overzicht alle zakelijke verzekeringen

Keuze uit 19 zakelijke verzekeringen voor jouw onderneming.
Zzp'er worden?

Zzp'er worden?

Maak een vliegende start als zelfstandig ondernemer.

Pagina laatst aangepast: 20 juli 2024