Starters op de woningmarkt Welke vragen heb jij?

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen? Hoe kan ik zonder vast contract een huis kopen? Wel of niet ontbindende voorwaarden opnemen? De meestgestelde vragen van starters, studenten en jongvolwassenen op de woningmarkt.

1. Je kansen vergroten

  • Heb je geen vast contract of ben je uitzendkracht of zzp’er? Dan is het soms moeilijker om een hypotheek te krijgen. Maar ook dan zijn er mogelijkheden om bij ons een hypotheek af te sluiten. Bekijk waar je rekening mee moet houden als je geen vast contract hebt.

    Een huis kopen zonder vast contract

  • Als je een studieschuld hebt, kun je als je aan de voorwaarden voldoet gewoon een hypotheek krijgen. Maar het bedrag dat je maximaal kunt lenen is wel lager. Dat komt omdat je elke maand een deel van je studieschuld moet terugbetalen. Daardoor houd je minder geld over voor je hypotheeklasten.

    Studieschuld en hypotheek

  • Als starter op de woningmarkt moet je flink wat eigen geld meenemen om je eerste huis te kunnen kopen. Misschien kunnen je ouders helpen. Bij de aankoop van een woning kunnen ze je in 2022 eenmalig € 106.671 belastingvrij schenken als je tussen de 18 en 40 jaar bent. Of als je partner met wie je het huis koopt dat is. Let op: de vrijstelling wordt afgeschaft op 1 januari 2024.

    Niet alleen je ouders kunnen helpen, ook vrienden of familieleden. En misschien kun je gebruikmaken van een starterslening. Lees alles over hulp bij een huis kopen.

    Hulp bij een huis kopen

  • Woon je al een tijdje in een duur huurhuis of -appartement maar zou je het liefste een huis kopen? Er is misschien meer mogelijk dan je denkt.

    Wij adviseren niet alleen hypotheken van onszelf, maar ook van andere aanbieders. Zoals van BLG Wonen en AEGON. Deze hypotheekpartners doen mee aan de pilot Duurhuur, om zo oplossingen te ontwikkelen voor duurhuurders die graag de stap willen zetten naar een koophuis. Als jij kunt laten zien dat je al 3 jaar een groot deel van jouw inkomen aan huur uitgeeft zonder daarvoor je spaargeld te gebruiken, dan kun je met deze pilot misschien ook een hypotheek krijgen die bij jouw financiële situatie past.   

    Meer weten? Je groeicoach bekijkt graag wat er in jouw situatie mogelijk is.

    Afspraak maken oriëntatiegesprek

2.Tips om succesvol een huis te kopen

  • Het is spannend, frustrerend en soms geweldig. In een oververhitte markt zeker. Bieden en overbieden op een huis . Hoe doe je dat slim? En doe je het zelf of laat je een makelaar bieden op jouw huis? Wat is verstandig als je starter bent op de woningmarkt?

    Bieden op een huis in een oververhitte markt

  • Je hebt een hypotheekadviseur nodig als je advies nodig hebt bij het kopen van je eerste huis. Voor jou is het de eerste keer, voor de hypotheekadviseur gesneden koek. Het gaat om veel geld, dus je wilt het goed regelen. Heb je zelf al veel kennis van hypotheken en snap je de risico’s die je neemt als je een hypotheek afsluit? Dan kun je bij SNS als starter onder voorwaarden online een hypotheek afsluiten, zonder advies.

    Vergelijk hypotheek afsluiten met of zonder advies

3. Vragen over de hypotheek

  • Dit is de meestgestelde vraag van starters op de woningmarkt. Hoeveel hypotheek je kunt krijgen, hangt onder andere af van je bruto jaarinkomen, of je samen een huis gaat kopen, hoeveel eigen geld je meeneemt. Je financieel coach kan je er alles over vertellen. Voor nu: Krijg een idee door in een paar minuten je maximale hypotheek te berekenen.

    Maximale hypotheek berekenen

  • Je moet tegenwoordig flink overbieden om een bestaand huis te bemachtigen. Hoeveel eigen geld je nodig hebt bij het kopen van een huis, hangt af van de aankoopprijs, maar ook van de taxatiewaarde. En voor een bestaand huis betaal je meestal 2% overdrachtsbelasting over de koopprijs. Kosten die je niet kunt meefinancieren en waar je dus eigen geld voor nodig hebt.Bereken hoeveel eigen geld je nodig hebt.

    Bereken hoeveel eigen geld je nodig hebt

4.Regelingen voor starters op de woningmarkt

  • Startersvrijstelling overdrachtsbelasting: twee lange woorden, maar wat betekenen ze? Ze betekenen meestal goed nieuws. Ga je een huis kopen? En ben je jonger dan 35? Dan hoef je misschien geen overdrachtsbelasting te betalen.
    Meer over de startersvrijstelling overdrachtsbelasting
  • Koop je je eerste huis en kun je bij de bank net te weinig lenen? Soms kun je dan via de gemeente het geld lenen dat je tekort komt. Zo kun je toch je eerste huis kopen. Let op: niet in alle gemeentes hebben ze een starterslening.

    Meer over een starterslening

5. Ingewikkelde hypotheektermen uitgelegd

  • Ontbindende voorwaarden. Je hoort er veel over als je een huis gaat kopen. Door ontbindende voorwaarden op te nemen in je koopcontract kun je nog afzien van de koop van het huis, als je aan de juiste voorwaarden voldoet. Bijvoorbeeld als je toch de financiering niet rondkrijgt of als de bouwkundige keuring tegenvalt.

    Ontbindende voorwaarden

  • Wat betekent die k.k. achter de vraagprijs van een huis? Die k.k. staat voor kosten koper. Dat zijn de kosten die je maakt om eigenaar te worden van het huis: overdrachtsbelasting en notariskosten. Die komen bovenop de prijs die je voor het huis betaalt. Reken voor kosten koper ongeveer 3% van de woningwaarde. Goed om te weten: ben je tussen de 18 en 35 jaar? Dan hoef je misschien geen overdrachtsbelasting te betalen en vallen de kosten koper mogelijk lager uit.

    Meer over kosten koper (k.k.)

    Let op: Naast de kosten koper zijn er nog extra kosten, zoals advieskosten, taxatiekosten en kosten voor een bouwkundige keuring. Lees hier meer over de kosten bij het kopen van een huis.

Gratis oriëntatiegesprek

Gratis oriëntatiegesprek

Benieuwd hoe je je huis kunt financieren? Maak een afspraak voor een gratis oriëntatiegesprek met een SNS Adviseur.

Staat je vraag er niet bij?

Of kun je wel wat hulp gebruiken? Je financieel coach graag met je mee. Alle contactmogelijkheden op een rij:
06 - 13 19 22 66