Finfluencers: snel rijk worden of te mooi om waar te zijn?

Steeds vaker verschijnen er finfluencers op internet. Dit zijn influencers die vertellen hoe je ‘snel rijk kunt worden’. Soms geven ze foutieve financiële tips en te rooskleurige adviezen. Veel jongeren trappen hierin en raken in de financiële problemen. Hoe herken je finfluencers? En hoe ga je met de informatie om? Je leest het in deze blog.

finfluencer

Finfluencers

Er zijn veel finfluencers op het internet te vinden. Dat zijn influencers die financieel advies geven, bijvoorbeeld over beleggen. Ze kunnen je beloven dat je snel rijk wordt als je voor een bepaalde strategie kiest. Het gevolg? Twee derde van de jongeren tussen 16-19 jaar trapt erin en een derde kwam hierdoor zelfs in financiële problemen, meldt Wijzer in geld. Stefan* (21) herkent het probleem. ‘Ik zat op Instagram en zag een influencer een cursus aanbieden. Hij beloofde dat je binnen 1 maand 10.000 euro zou verdienen. Het kostte 200 euro, dus het leek een goede deal. Ik had het zo terugverdiend. Helaas bleek dat niet waar en was ik mijn 200 euro kwijt.’

Beïnvloedbaar

Als dit zo’n groot probleem is, is het antwoord logisch toch? Gewoon: niet meer luisteren naar influencers die financieel advies geven. Dat blijkt niet zo makkelijk, toont onderzoek van de Universiteit van Amsterdam aan. 98% van de jongeren tussen de 16-19 jaar heeft wel eens een post van influencers gezien. In andere woorden: er is bijna geen ontkomen aan. En het is niet altijd duidelijk dat het een reclame betreft. 1 op de 3 jongeren tussen de 16 en 19 jaar geeft aan dat zowel reclame van influencers als phishing mails steeds lastiger te herkennen zijn. Stefan (21): ‘De cursus die ik kocht was niet eens de eerste die ik tegenkwam. Eerst dacht ik dat het te mooi was om waar te zijn. Maar ik zag de cursus nu al voor de derde keer. Ik dacht: dit moet wel kloppen.’

Hoe herken je ze?

Zie je 1 van de volgende dingen op je tijdlijn? Dan kun je wel eens met een finfluencer te maken hebben:

  • Een Influencer die tips geeft over hoe je (snel) geld kunt verdienen.
  • Influencers die cursussen en trainingen aanbieden met het doel om snel rijk te worden.
  • Een influencer die zelfgeschreven boeken of trainingen verkoopt met het doel om snel geld te kunnen verdienen.

Goed om te onthouden

Natuurlijk kan het zo zijn dat een finfluencer beleggingsadvies geeft waarmee hij of zij veel geld heeft verdiend. Dat je het ook wilt uitproberen is begrijpelijk. Maar, realiseer jezelf dat de meeste influencers niet financieel opgeleid zijn, en daardoor niet over de juiste kennis en papieren beschikken om financieel advies te kunnen en mogen geven.

Tips

Hoe kun je goed omgaan met dit soort berichten? Bedenk je altijd: lijkt iets te goed om waar te zijn? Dan is dat het vaak ook. Zie je financiële tips en twijfel je over de kwaliteit? Finfluencers moeten zich aan bepaalde regels houden. Zo kan de regering controleren of wat ze zeggen klopt. Mist een video, post of foto 1 van deze regels? Dan kun je je geld beter in je zak houden.

  • Het moet duidelijk zijn wat feiten zijn en wat niet. Is het een interpretatie? Dan mag het niet benoemd worden als feit. Wordt iets dus als feit verteld? Dan moet daar onderbouwing en bewijs voor zijn.
  • De informatiebron waar deze finfluencer zijn kennis vandaan haalt moet duidelijk en helder vermeld worden.
  • De datum en het tijdstip waarop het “advies” uitgebracht wordt, moet duidelijk en opvallend worden vermeld.

Check je aanbieder

Check je aanbieder

Oplichting komt ook in de vorm van nepadvertenties over beleggen. Als je ergens op inzet, zou je snel rijk kunnen worden. Bijvoorbeeld: bij een eerste inzet met minimaal bedrag, zijn de resultaten veelbelovend. Daarna wordt er om meer geld gevraagd. En, je raadt het al, dat geld ben je kwijt. Deze trend viel ook de Autoriteit Financiële Markt (AFM) op. Daarom lanceerden zij checkjeaanbieder.nl. Hier check je of jouw (vermeende) aanbieder, bemiddelaar of adviseur beschikt over een vergunning en of er gewaarschuwd is tegen deze onderneming. Justin (21): ‘Ik vind het goed dat ze dit soort dingen opzetten. Ik baal nog steeds van die 200 euro. Daar had ik veel andere leuke dingen van kunnen doen.’

*Om privacyredenen is de naam de betrokkene gefingeerd

Ook leuk voor jou?

Future Money Talks

Future Money Talks

Future Money Talks is hét platform voor jongvolwassenen. We bespreken wat jou bezighoudt als het gaat over financiële zaken. En helpen jou vooruit met inzichten, inspiratie en tips.