Gokje wagen of game over?
Online gokken wordt steeds populairder onder jongeren. Wat maakt gokken zo interessant? En wat betekent de uitspraak: ‘the house always wins’? Gokken kan leiden tot veel problemen. Als je het toch wil doen, hoe kun je er dan goed mee omgaan? Je leest het in deze blog.
Play on, player
Online gokken is sinds oktober 2021 legaal in Nederland. In totaal zijn er inmiddels meer dan een half miljoen actieve accounts waarmee online wordt gegokt, blijkt uit onderzoek van de NOS. Ruim 1 op de 5 accounts zijn van jongvolwassenen tussen de 18 tot en met 23 jaar. Jongeren zijn dus bovengemiddeld aanwezig op online goksites. Waarom vinden we het eigenlijk zo leuk om onze hard verdiende centen in te zetten voor een gokspel? Vanwege een aantal dingen, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek:
- We kennen allemaal de succesverhalen van de mensen die 1 euro in een automaat gooiden en een miljoen euro eruit haalden. Het idee dat dat ook bij jou zou kunnen gebeuren is de opwinding die gokken zo leuk maakt.
- Als je een paar keer hebt gewonnen en de juiste kleur of nummers uitgekozen hebt, krijg je ’t gevoel dat je er goed in bent.
- Veel mensen hebben er plezier aan en geven er daarom ook geld aan uit.
- Het is een vorm van vermaak. Een manier om de tijd te doden en een keer niet je hele fyp op TikTok af te scrollen.
Als je ’t zo leest, klinkt gokken behoorlijk leuk. Waarom wordt er dan altijd zo moeilijk over gedaan in ’t nieuws? Alles wat hierboven benoemd is, geldt vooral voor de zogenaamde ‘positive players’. Dat zijn plezier-spelers die vooral voor hun eigen plezier spelen en geen negatieve gevolgen ervan merken. Bijvoorbeeld omdat ze limieten stellen aan hoeveel ze uitgeven.
Keerzijde van online gokken
In tegenstelling tot ‘plezier-spelers’, ervaren ‘probleem-gokkers’ allerlei negatieve gevolgen van hun gokgedrag. Ze spelen niet voor hun plezier, maar om negatieve emoties te reguleren. Denk aan spelen om te ontspannen wanneer ze van slag zijn, of zich depressief voelen. Dit zijn spelers die spelen met grotere bedragen. Ze hebben minder zelfcontrole en kunnen dan ook slecht stoppen of een limiet stellen. Deze ‘probleem-gokkers’ ervaren allerlei negatieve gevolgen:
- Geldproblemen. ‘Ja, natuurlijk’, hoor ik je denken. Maar wist je dat er zelfs mensen failliet zijn gegaan door te veel gokken?
- Relatieproblemen. Te veel gokken kan voor een ruzies zorgen, die weer kunnen zorgen voor een relatiebreuk.
- Emotionele stress. Het komt wel eens voor dat mensen die zichzelf in de problemen hebben gewerkt met gokken last krijgen van depressies en stress.
The house always wins
Afgelopen jaar is er 1.39 miljard euro verdiend aan gokken. Dat blijkt uit het jaarverslag van de Kansspel autoriteit (KSA). 1.39 miljard euro. Dat is dus 1.390.000.000 euro. Dit is het geld dat is uitgegeven aan gokken én waar al het prijzengeld al vanaf gehaald is. Opbrengst voor de aanbieders van online gokken, dus. Vandaar: ‘the house always wins’. Er is maar één echte winnaar als het aankomt op gokken: de aanbieders, niet de spelers. Sterker nog, spelers die regelmatig gokken verdienen daar op jaarbasis gemiddeld helemaal niks aan en verliezen jaarlijks 2000 euro (nu.nl).
Waarom blijven we het doen?
Als er zoveel online gegokt wordt, en er veel ‘probleem-gokkers’ zijn, waarom blijven we dan geld uitgeven aan gokken? Uit onderzoek blijkt dat dit goed te verklaren is door het fenomeen ‘verlies-aversie’. Simpel gezegd betekent dat dat je van 10 euro verliezen een vervelender gevoel krijgt, dan je van 15 euro winnen een gelukkig gevoel krijgt. Of terwijl: verliezen weegt zwaarder dan (ongeveer hetzelfde bedrag) winnen. En daarom gaan we maar door. Doordat verliezen zó vervelend aanvoelt, gaan mensen meer risico nemen om dat verlies ongedaan te maken. Verstandig zijn en stoppen met inzetten is dan moeilijk. Als je aan ’t winnen bent, is het veel makkelijker om te stoppen.
Hoe houd je online gokken leuk?
Hoe kun je de positieve gevoelens van gokken ervaren, zonder in de problemen te komen? Dit zijn een paar tips:
- Spreek een limiet van tijd én geld af met jezelf, of vrienden, en houd je daaraan.
- Maak een aparte rekening aan die je alleen hiervoor gebruikt. Hier zet je je afgesproken limiet op. En laat de rest van je geld op je eigen rekening staan. Zorg dat je altijd genoeg hebt om je vaste lasten te betalen. Heb je moeite om overzicht te vinden in alle rekeningen die je moet betalen? Bekijk dan deze video voor tips.
- Gebruik geen lening of creditcard om te gokken.
- Houd goed in de gaten waarom jij speelt. Doe je het voor plezier met kleine bedragen? Of speel je omdat je boos, verdrietig of gestresst bent? Geef je meer geld uit dan je zou willen en kun je moeilijk stoppen? Dan loop je meer kans op problematisch gokgedrag. Ben je hier bewust van en vraag je af of je ermee door moet gaan.
Stoppen met online gokken?
Wil je graag stoppen maar lukt het (nog) niet? Je kunt je vrijwillig aanmelden bij CRUKS voor een ‘gokstop’. CRUKS staat voor ‘Centraal Register Uitsluiting Kansspelen’ en is opgezet door de overheid. Tijdens deze gokstop mogen Nederlandse gokaanbieders je online en offline niet meer binnenlaten. Je bepaalt zelf hoelang je wil dat jouw gokstop duurt. Bij CRUKS kun je ook (anoniem) chatten, bellen en whatsappen voor advies en hulp.
Over de auteur
Dr. Florien Cramwinckel is hoofdpsycholoog van SNS. Ze is gepromoveerd in sociale psychologie. Florien houdt zich bij SNS onder meer bezig met de vraag wat de rol van geld is in het leven van jongvolwassenen.