Op jezelf wonen: wat kost dat?

Heb je een woning bemachtigd? Gefeliciteerd! Veel jongeren hebben steeds meer moeite met het vinden van een huis. Of je nu koopt of huurt, vaak komen er veel rekeningen bij waar je niet voor gewaarschuwd wordt. Dat herkent Pleun (26). Zij zoekt voor je uit: welke kosten kun jij verwachten?

Cadeautjes op de deurmat

Sinds ik op mezelf woon, krijg ik veel rekeningen per post binnen die ik moet betalen. Rekeningen waarvan ik eerst niet eens wist dat ze bestonden. Ik wist dat alles duurder werd, maar niemand vertelde me dat er nog meer kosten bij kwamen naast de kale huur, servicekosten, energie, gas, water, licht en internet. Het kan een behoorlijke zoektocht zijn naar wat er allemaal bij komt kijken als je op jezelf gaat wonen. Daarom som ik hier voor je op wat ik ben tegengekomen.

Alles om er te kunnen wonen

Laten we beginnen bij de kale huur die ik betaal. Door een bedrag van 950 euro mag ik me de eigenaar noemen van mijn huurwoning van ongeveer 60 vierkante meter. Hoera! Als ik naar mijn eigen vaste lasten kijk, zie ik daar ook maandelijks mijn internet & tv en gas, water en licht afgeschreven worden. Benieuwd wat realistische prijzen zijn? Ik betaal 60 euro aan internet & tv, 15 euro aan water en 115 euro aan energie en gas. 190 euro dus. Daarnaast betaal ik servicekosten à 90 euro in de maand. Dat doe ik voor onderhoud van de gemeenschappelijke ruimtes en tuinen. Ik moet je eerlijk bekennen dat ik heel lang niet wist waar ik die kosten voor betaalde. Dit is in elk appartement anders. Weet jij 't ook niet en wil je het wel weten? Check dan je huurcontract. Daar moet het in benoemd zijn.

Een verzekerd mens telt voor 2

Ik hoor je denken: zo, dat is behoorlijk wat maar nog te overzien. Overmaken, betalen, strik eromheen en klaar. Maar er komen nog wat dingen bij, zoals verzekeringen. Denk aan een inboedelverzekering en een opstalverzekering. Die laatste is trouwens niet verplicht bij een huurwoning, wel bij een koopwoning. Daar betaal ik samen zo’n 25 euro per maand aan. En vergeet je zorgverzekering niet. Waarschijnlijk heb je die nu ook al, maar omdat die ook maandelijks afgeschreven wordt, hoort dat ook bij je lasten. Bij mij komt dat neer op zo’n 165 euro per maand.

Gemeentelijke Belastingen

Begin dit jaar viel er een brief van de Gemeente binnen met daarin Gemeentelijke Belastingen. Uh, wat? Ik had er nog nooit van gehoord. Schijnbaar zijn dit de kosten die je als bewoner in een Gemeente moet afdragen om voorzieningen mee te betalen. Je betaalt voor afvalstoffenheffing, waterschapsbelasting en rioolheffing. Die 3 kostenposten betaal je maandelijks, maar de Gemeente berekent aan het begin van het jaar het jaarlijkse bedrag, en stuurt dit per brief naar je toe. Ik kreeg een brief voor zo’n 450 euro. Als je niet weet dat het überhaupt bestaat, is dat best even schrikken. Of ik ’t wel effe binnen 3 maanden over kon maken? Natuurlijk!

Afrekening

Zo. Ik woon nu iets minder dan een jaar op mezelf en dit is alles wat ik tot nu toe tegengekomen ben. Reken je mee?

Kale huur 950 euro
Servicekosten 90 euro
Gas, water, licht, internet, tv 190 euro
Verzekeringen huis 25 euro
Zorgverzekering 165 euro
Gemeentelijke belastingen 37,50 euro
Totaal 1457,50 euro

Niet klagen

Tussen jou en mij: het is pijnlijk om het zo op te sommen. Anders dan die 950 euro kale huur waar ik ooit op gereageerd heb. Toch voelt het oneerlijk om erover te klagen, want ik mag van geluk spreken dat ik een woning gevonden heb. Ohja, en dan heb ik het nog niet over mijn autoverzekering, wegenbelasting, studieschuld en de zorgtoeslagen die ik te laat heb uitgezet en daarom nu ook nog terug moet betalen van vorig jaar. Maar dat is een verhaal voor een andere blog 😉. Ik heb trouwens al wel voor je uitgezocht wat er nog mogelijk is als je een huis wil kopen mét studieschuld. Heb je die blog gemist? Check 'm hier.

Moraal van het verhaal

De tip van Pleun. Ga je op zoek naar een woning? Bedenk je dan dat er, naast je kale huurprijs, veel andere verplichtingen bijkomen. Bereken wat er maandelijks binnenkomt, wat er nu al uitgaat aan abonnementen voor je telefoon of sportschool en wat je dan nog kunt missen. Zorg ervoor dat je van dat geld wat bestedingsruimte overhoudt voor dit soort lasten. Heb je moeite om alles op een rijtje te krijgen? Laat je dan adviseren door een professional.

Over de auteur

Pleun van Doleweerd

Pleun van Doleweerd zoekt antwoorden op vragen van jongeren voor SNS. Ze heeft communicatie gestudeerd. In haar vrije tijd houdt Pleun zich onder andere bezig met het schrijven van een boek en heeft ze een kantoorbaan in het communicatievak.

Ook leuk voor jou?

Future Money Talks

Future Money Talks

Future Money Talks is hét platform voor jongvolwassenen. We bespreken wat jou bezighoudt als het gaat over financiële zaken. En helpen jou vooruit met inzichten, inspiratie en tips.
Afspraak maken?

Afspraak maken?

Maak een afspraak voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek. Kies voor een afspraak in de winkel of via beeldbellen vanuit huis.