Pechgeneratie op zoek naar een huis

Pleun (25) vertelt over haar ervaring met een eerste hypotheekgesprek.

Pleun op zoek naar een huis

Je hoort het overal: de huizenmarkt is moeilijker dan ooit. Dat is vervelend. Extra nog als je in de categorie ‘starters’ hoort en een studieschuld op je naam hebt staan. Of als je 't alleen doet. Maar wat als je toch liever wilt kopen dan huren? Is er dan nog iets mogelijk? Pleun (25) zocht het in deze blog voor je uit en plande een eerste hypotheekgesprek. 

Even voorstellen 

Ik ben 25 en ik ben op zoek naar een huis. In m'n eentje én met studieschuld. Ik hoor je denken: ‘ja, wie niet? Succes!’ Maar zelf zie ik ’t glas liever halfvol. Ik herken in mijn omgeving een overstemmend negatief gevoel als ’t gaat om een huis kopen met studieschuld. Het voelt alsof we daarmee in hokjes zijn geplaatst, waar we niet uit komen. En we zijn niet de enige, dat gevoel hebben ook de mensen op straat. Maar is dat terecht? Of zijn er ook nog mensen die niet in hokjes denken? Geen van mijn vrienden heeft de stoute schoenen aangetrokken en een hypotheekadviseur aan z’n jasje getrokken. Daarom doe ik, met knikkende knietjes, dat wél. Ik zoek voor je uit: hoe (on)mogelijk is het eigenlijk voor ons om een huis te kopen?

Cijfers 

Misschien handig om mijn situatie te schetsen. Na het afronden van mijn studie, in 2022, ben ik aan ’t werk gegaan. Ik heb een kantoorbaan, in loondienst dus, en werk fulltime. Ik huur een appartement. Op zich ben ik nu erg blij met mijn huisje, maar soms voelt ’t alsof ik dat geld weggooi. Ik weet niet zeker of ik nu al iets wil kopen, sterker nog: ik weet de helft van de tijd niet eens of ik wel de juiste studie heb gekozen en vind lange termijn beslissingen eng. Maar ik zou wel graag willen weten of er überhaupt iets mogelijk is. Overal in ’t nieuws, de politiek en mijn omgeving wordt benadrukt dat het een onmogelijke zaak is. Ik ben benieuwd naar wat er wél mogelijk is.

Helemaal blanco 

Ik weet van huizen, hypotheken en de woningmarkt net zoveel als ik van techniek weet: niet veel. Ik wil in mijn eentje iets kopen met een starterssalaris. Waar begin je dan? Dat is een goede vraag. ’t Is zelfs zo’n goede vraag dat hij mij er lang van heeft weerhouden om naar een hypotheekadviseur te gaan. Toch vond ik het tijd om meer informatie te krijgen en ging ik op bezoek bij een hypotheekadviseur voor een vrijblijvend, gratis eerste hypotheekgesprek. Wel zo makkelijk. Als er dan niks mogelijk is, hoef ik er tenminste ook niet voor te betalen.

Eerste hypotheekgesprek 

Het gesprek was met één klik op de knop aangevraagd. Een belletje later stond het al in de agenda. Makkelijker dan ik dacht. Of ik wel nog even mijn loonstrook, paspoort, jaarinkomen en schulden kon uploaden? Uh, ja, vooruit dan maar. ‘Daar komt het hokje weer’, hoorde ik mezelf denken. Mijn studieschuld vulde ik nog nét voor de afspraak in. Natuurlijk had ik dat het langst uitgesteld. Nu was het tijd voor het gesprek met Miranda Wagemakers. Ik vertelde haar dat ik dacht dat er niks mogelijk was en het spannend vond om mijn cijfers en schulden te bespreken. Het is heel gek gevoel maar je voelt je bijna naakt. Die spanning wist Miranda meteen weg te nemen: 'Ik heb liever dat je zes keer langskomt om een kloppende berekening te laten maken, dan dat je gaat doemdenken of dat je niet de juiste cijfers hebt. Je bent écht altijd welkom.’ En belofte maakt schuld, Miranda, want voortaan weet ik je te vinden.

Uitslag 

Het liefst had ik nu met jullie gedeeld dat jullie je nergens zorgen over hoefden te maken. Dat we allemaal gelijk naar ons vrijstaande huis met grote tuin kunnen kijken. Maar het eerlijke antwoord van mijn hypotheekadviseurs-uitstapje: een mooi huis met een tuin, zoals ik dat graag zou willen, en op Instagram zo vaak zie, is (nu nog) onmogelijk. Een appartementje zou wel kunnen. Maar belangrijker nog is dat ik nu meer weet waar ik het over heb. Schijnbaar heeft de hoogte van je maximale hypotheek dus niet alleen te maken met je inkomen en schulden, maar zijn er ook andere dingen die belangrijk zijn. Zoals of je nieuwbouw of bestaande bouw wilt kopen of in hoeveel tijd jij je studieschuld mag aflossen.

Studieschuld en hypotheek 

Ja, het hebben van een studieschuld maakt de situatie wel lastiger. Maar niet onmogelijk. Het zit namelijk zo: hypotheekadviseurs kijken naar wat jij maandelijks moet gaan aflossen. Dat heeft onder andere te maken met hoeveel rente je erover betaalt en in hoeveel jaar jij mag aflossen. Stel je voor dat je nu vast een deel betaalt, dan wordt je maandelijkse bedrag minder. En kun je dus ook een hogere hypotheek krijgen. Miranda zei erover: ‘Kun je nú niets kopen? Dat kan. Maar we kunnen wél het gesprek hebben over wanneer dat misschien wel kan. We kunnen werken naar een toekomstperspectief, en daardoor voelt dat (droom)huis toch dichterbij.’

Pleun's tips voor een eerste hypotheekgesprek 

Wil jij ook graag de woningmarkt op maar heb je dezelfde zorgen die ik had? Geen stress, dit zijn mijn tips voor jouw woningzoektocht: 

  • Zorg ervoor dat je goed op de hoogte bent van je financiële situatie. Een maximale hypotheek is leuk, maar wat betekent dat voor je maandlasten? Bereken voor jezelf wat jij maximaal in de maand kunt missen.
  • “Annuïteiten-watteh?” Vraag van elk begrip wat je hoort en niet kent, wat 't betekent aan je adviseur. Ik weet het, dat kan dom aanvoelen. Maar zoals Miranda tegen me zei: ‘Er zijn geen gekke vragen!’
  • Laat je adviseren door iemand die er verstand van heeft. Laat je niet alleen leiden door online berekeningstools. Wist je bijvoorbeeld dat het energielabel van je nieuwe woning uitmaakt voor de hoogte van je hypotheek? Of dat er zoiets bestaat als een extra ‘starterslening’? Ik niet! En die online berekeningstool weet dat ook niet.
  • Bang om ergens aan vast te zitten na zo’n eerste gesprek? Dat was ik wel. Maar laat me je uit de droom helpen: het is écht vrijblijvend. Je zit nergens aan vast en kunt gewoon een situatieschets laten maken van hoe je er nu voor staat. Win win!
  • Schaam je niet voor je cijfers. Flinke studieschuld? Of heb je nog niet je droomsalaris? Je bent niet de enige. De adviseur kijkt er niet van op. Beloofd! We moeten allemaal ergens beginnen, toch?

En nu?

Of we nu verder gaan met de serie ‘verhuizen met Pleun’? Misschien nog even niet. Ja, ik zou nu, met een beetje geluk, een appartementje kunnen kopen. Maar liever wacht ik nog even. Gewoon, zodat ik nog wat studieschuld af kan lossen, en ik misschien toch voor een groter huis kan kijken. Trouwens, misschien wil ik wel eerst nog reizen? Je ziet 't, die lange termijn angst is ook nog niet opgelost en ik zit nog midden in mijn quarterlife crisis. Mocht er iets veranderen, vind je me in een nieuwe blog. Voor nu weet ik in ieder geval hoe ik ervoor sta en dat geeft rust. Dat huis komt er wel!

Over de auteur

Pleun van Doleweerd

Pleun van Doleweerd zoekt antwoorden op vragen van jongeren voor SNS. Ze heeft communicatie gestudeerd. In haar vrije tijd houdt Pleun zich onder andere bezig met het schrijven van een boek en heeft ze een kantoorbaan in het communicatievak.

Ook leuk voor jou?

Future Money Talks

Future Money Talks

Future Money Talks is hét platform voor jongvolwassenen. We bespreken wat jou bezighoudt als het gaat over financiële zaken. En helpen jou vooruit met inzichten, inspiratie en tips.
Ontdek onze  kansvergroters

Ontdek onze kansvergroters

Hoe vergroot jij je kans op een koophuis? Check al onze kansvergroters