Rente van je hypotheek verlengen
Loopt je rentevaste periode voorlopig niet af?
Dan kun je toch je rente verlengen. Je betaalt dan vaak wel een vergoeding voor ons renteverlies.
Stap 1 Denk na over je situatie en je hypotheek
In het rentevoorstel zie je per leningdeel de rentes voor de verschillende rentevaste perioden waar je uit kunt kiezen. Plus de maandbedragen die daarbij horen. Als je wil weten wat het beste bij je past, denk dan eens na over je situatie en je hypotheek.
Jouw situatie
Stel jezelf eens deze vragen:
- Wat gaat er met je inkomen gebeuren? Ga je in de toekomst meer verdienen of daalt je inkomen juist? Bijvoorbeeld omdat je met pensioen gaat.
- Heb je verhuisplannen op korte termijn? Of wil je het energielabel van je huis verbeteren?
- Vind je het fijn als je voor een langere periode weet wat je hypotheeklasten zijn? Of heb je liever een lagere rente en neem je de risico’s die daarbij horen voor lief?
Vind je het moeilijk om een keuze te maken? De hypotheekadviseur checkt graag voor je wat in jouw situatie het beste is.
Stap 2 Je hypotheek
Je kunt dit ermee doen
- Je hypotheek verhogen, omdat je wil verbouwen of verduurzamen.
- Je hypotheek verlagen om je maandlasten te verlagen.
- Je hypotheek oversluiten naar een andere aanbieder.
Het is ook een optie om extra af te lossen aan het eind van je rentevaste periode. Je kunt zoveel aflossen als je wil zonder een vergoeding voor ons renteverlies te betalen.
Heb je een aflossingsvrije hypotheek?
Weet jij al hoe je straks je aflossingsvrije hypotheek gaat aflossen? Met de Aflossingsvrij Check weet je in 10 minuten hoe je ervoor staat. Goed om te weten: Je kunt deze hypotheek omzetten naar annuïtair of lineair zonder administratiekosten te betalen.
Twijfel je nog? Laat je adviseren door je hypotheekadviseur. Je hoort altijd vooraf hoeveel je dat kost.
Stap 3 Geef je keuze door
Je hebt 3 maanden de tijd om een keuze te maken en te reageren op het voorstel. Als je ervoor kiest de rente bij je hypotheek te verlengen, dan gaat je keuze in op de renteverlengingsdatum: de dag waarop je huidige hypotheekrente vervalt.
Stap 4 Je krijgt een bevestiging
Nadat je je keuze aan ons hebt doorgeven, krijg je een bevestigingsbrief van ons. Er staat in welke rentevaste periode je hebt gekozen, welke rente daarbij hoort en wat het maandbedrag is dat je gaat betalen. Heb je een spaar(rekening)hypotheek? Dan zie je ook wat je nieuwe spaarinleg per maand is.
Nieuwe hypotheekrente en de belasting
Op het moment van de renteverlenging kijkt de Belastingdienst of je genoeg hebt afgelost op je hypotheek die valt onder de fiscale wetgeving per 1 januari 2013. Heb je een betalingsachterstand? Dan kan dit fiscale gevolgen hebben.
Lees hier meer over de gevolgen van een betalingsachterstand (Belastingdienst.nl)
Veelgestelde vragen over het aflopen van de rentevaste periode
-
Dan verlengen we je rente volgens de algemene voorwaarden van je hypotheek. In de brief met het rentevoorstel en in Mijn SNS lees je hier meer over.
-
De rente die je betaalt, hangt onder andere af van je openstaande hypotheekschuld en de marktwaarde van je huis. Dit noemen we de schuld-marktwaardeverhouding. Die verhouding bepaalt in welke tariefgroep je hypotheek valt.
Lees meer over schuld-marktwaardeverhouding en tariefgroepen -
Op de ingangsdatum van de nieuwe rentevaste periode kijken we nog eens naar de verhouding van je schuld ten opzichte van de marktwaarde van je huis. Dit doen we om ervoor te zorgen dat we je (extra) aflossingen tot en met die datum meenemen bij de bepaling van de nieuwe rente. Hierdoor kan het zijn dat je rente lager wordt. Je hoeft hiervoor niets te doen. Je krijgt van ons een bevestiging van de nieuwe rente na de ingangsdatum.
-
De looptijd die nog over is, past niet meer binnen de kortste rentevaste periode die we aanbieden. Dat is 1 jaar. Je krijgt dan tot de einddatum van je hypotheek de rente die hoort bij een rentevaste periode van 1 jaar. Een voorbeeld:
- De totale looptijd van je hypotheek is 30 jaar.
- Na 29 jaar en 2 maanden wil je de hypotheek verlengen.
- Je krijgt dan 10 maanden lang de rente die hoort bij 1 jaar rentevast.
-
Als je een spaar(rekening)hypotheek hebt, dan is een lagere rente niet altijd voordelig. Lees waar je op moet letten bij deze hypotheek.
-
Als je hypotheekrente verandert, dan kan dat gevolgen hebben voor je hypotheekrenteaftrek. Gebruik je de voorlopige teruggave van de Belastingdienst? Pas deze dan aan naar de nieuwe situatie. Kijk voor meer informatie op de website van de Belastingdienst.
-
Je krijgt elk jaar een overzicht van je verzekeraar of beleggingsmaatschappij. Controleer op dit overzicht of je straks genoeg geld hebt om je aflossingsvrije lening af te lossen. Anders kun je met een restschuld blijven zitten.
Tip: Doe de Aflossingsvrij Check. Dan zie je wat je mogelijkheden zijn voor je aflossingsvrije hypotheek.