Helpdeskfraude

‘U hebt een virus op uw computer en u moet snel in actie komen.’ Krijg je een telefoontje of mail met dit bericht? Ga daar niet op in! Dit is bijna altijd helpdeskfraude of ook wel ‘tech support scam’.

Wat is het?

Bij helpdeskfraude doen criminelen of ze helpdeskmedewerker van bekende softwarebedrijven of internetproviders zijn. Of je zoekt zelf technische hulp via internet, maar in plaats van een echte helpdeskmedewerker krijg je een crimineel aan de lijn. Tegen betaling kunnen ze je ‘helpen’ met een technisch probleem. In plaats van je te helpen lichten ze je op. 

Hoe voorkom je dat je slachtoffer wordt?

  1. Check voor je een helpdesk belt of je op de echte website van het bedrijf zit. Ga dus niet automatisch van het eerste zoekresultaat uit. Een beveiligde website herken je aan ‘https’ in de adresbalk. Ook zie je daar vaak een icoon van een slotje.
  2. Laat niet meekijken op je apparaat.
  3. Geef nooit persoonlijke informatie.
  4. Word je ongevraagd gebeld of gemaild door een helpdeskmedewerker? Ga hier dan niet op in, want bekende bedrijven doen dit nooit.

Hoe proberen criminelen je te misleiden?

  • Ze bellen of mailen je, of sturen je een pop-upbericht.
  • Ze beweren dat er een probleem is met je apparaat, software of online accounts en dat zij je wel kunnen helpen.
  • Ze zorgen ervoor dat hun pagina bovenaan in Google komt als je zoekt op ‘helpdesk’ met de naam van het bedrijf. Zo vind je via Google - of een andere zoekmachine - het telefoonnummer van een nephelpdesk.
  • Vervolgens vragen ze je om toegang tot je apparaat om zogenaamd je probleem op te lossen. Zo kunnen ze meekijksoftware installeren zodat ze op afstand mee kunnen kijken.
  • Ze vragen je om een bedrag over te boeken voor de hulp die ze je bieden. Hierbij passen ze schermen aan zodat je ongemerkt een hoger bedrag overmaakt dan je op je scherm ziet. Of ze vragen je te betalen in online cadeaubonnen.

Toch slachtoffer geworden?

  • Meld de fraude direct aan onze fraude-afdeling. Zo doe je dat.
  • Doe ook altijd aangifte bij de politie als je bent opgelicht. 

Nog meer weten? 

Kijk eens op veiligbankieren.nl, een gezamenlijk initiatief van de Nederlandse banken. 

Veilig internetbankieren

Veilig internetbankieren

Internetbankieren en betalen moeten veilig zijn. Lees wat wij doen en wat je zelf kunt doen.
Fraude melden

Fraude melden

Denk je dat je slachtoffer bent van fraude of zie je iets verdachts? Meld fraude en incidenten zo snel mogelijk.