-
Bij bankhelpdeskfraude doen criminelen alsof ze een bankmedewerker zijn. Ze nemen contact met je op en beweren dat er een probleem is met je bankrekening. En je raadt het al: zij kunnen je wel ‘helpen’. Op die manier proberen ze toegang te krijgen tot je persoonlijke gegevens of geld.
-
Bij investeringsfraude proberen criminelen je te verleiden om geld te investeren in valse, niet-bestaande beleggingen of virtuele valuta (crypto’s). Ze beloven hoge rendementen en gebruiken misleidende tactieken om je geld over te laten maken. Dat geld zie je daarna niet meer terug.
-
Bij voorschotfraude vragen criminelen je vooraf geld te betalen in ruil voor beloften, diensten of goederen die nooit worden geleverd. Het is een truc waarbij criminelen je proberen te verleiden met financiële winst, snelle oplossingen of lucratieve deals voor te spiegelen.
-
Bij datingfraude - ook wel romantische of liefdesfraude - doen criminelen zich voor als jouw potentiële romantische partner. Ze bouwen eerst een emotionele band met je op en vragen daarna geld of persoonlijke informatie van je.
-
Bij helpdeskfraude doen criminelen alsof ze helpdeskmedewerkers zijn van bekende grote bedrijven, zoals softwarebedrijven of internetproviders. Ze zeggen dat er problemen op je computer zijn en vragen je om toegang tot je apparaat.
-
Bij hulpvraagfraude doen criminelen of ze een vriend, familielid of bekende van je zijn. Ze sturen je een bericht via sms, WhatsApp of andere sociale media en zeggen dat ze snel hulp nodig hebben. Zo proberen ze je te verleiden om betalingen te doen.
-
Bij pasfraude maken criminelen misbruik van je betaalpas. Ze misbruiken je fysieke pas of proberen op allerlei manieren achter je CVC/CVV-code en pincode te komen. Want daarmee kunnen ze online betalen of geld opnemen. Van jouw rekening.
-
Malware is schadelijke software die criminelen installeren op je apparaat zonder dat je het in de gaten hebt. Zo krijgen ze toegang tot jouw persoonlijke gegevens en bestanden. En kunnen ze informatie van je apparaat stelen of zelfs iets betalen met jouw geld.
-
Bij phishing ‘vissen’ criminelen naar persoonlijke gegevens. Ze vragen je te klikken op een link in een valse e-mail of sms en zo kom je op een valse website. Hier vragen ze je in te loggen of om gegevens in te vullen. Daarna loggen ze in met jouw gegevens of winnen je vertrouwen bij bankhelpdeskfraude.
-
Meekijksoftware is een programma - bijvoorbeeld Anydesk, Teamviewer en LogMein - waarmee je iemand anders toegang geeft tot je apparaat. Onder het mom van ‘meekijken om te helpen’ nemen criminelen de controle van je apparaat over en stelen ze je geld.
-
Je bent een geldezel als je je rekening, of je betaalpas en pincode uitleent aan criminelen. Zo kunnen ze geld doorsluizen naar iemand anders of gestolen geld witwassen. Op deze manier is het lastig te achterhalen bij wie het geld echt vandaan komt. De criminelen blijven anoniem en jij bent de pineut.
-
Jouw bedrijf is een aantrekkelijk doelwit voor criminelen. Ze proberen op allerlei manieren geld of informatie van je te stelen. Een bekende fraudevorm is CEO-fraude. Maar er zijn nog veel meer trucs die je misschien nog niet kent. Bescherm je bedrijf en blijf goed op de hoogte van alle fraudevormen.