Klusjes voor geld - Tips voor je kind

Je kind klusjes laten doen voor geld: een leuke en lonende manier om je kind met geld om te leren gaan. Maar hoeveel betaal je? En aan welke klusjes kun je denken? Monnie heeft wel wat tips voor je.

Hoi! Ik ben Monnie

Met mijn tips en adviezen maak je je kind financieel slim.

Monnie is de ster van ons educatief programma 'Monnie Wijs, speciaal ontwikkeld voor ouders en kinderen van 6 tot 12 jaar.

monnie

Hoeveel geld geef je voor klusjes?

Het is soms moeilijk in te schatten wat je je kind voor een klusje moet geven. Je wilt niet te veel geven, maar het moet ook wel de moeite zijn. Dit is belangrijk voor de financiële opvoeding – zodat je kind de waarde van geld leert kennen.

Wat een goed bedrag is, is voor iedereen anders. Dat hangt af van leeftijd, maar ook bijvoorbeeld van de hoeveelheid zakgeld, en natuurlijk ook van hoeveel je zelf te besteden hebt.

Tips van Monnie:

Maak voordat je kind aan de klus begint duidelijke afspraken:

  • Welk bedrag betaal je?
  • Wanneer is de klus af?
  • Wat doe je als je niet tevreden bent over de ‘werkzaamheden’?
  • Gebruik het spaarschema (pdf). Zo kan je kind precies bijhouden hoeveel hij of zij met de klusjes spaart.
  • Meer tips? Kinderen die jong leren met geld om te gaan, krijgen later minder snel geldproblemen. Lees onze tips voor ouders.

Afspraken zorgen ervoor dat je geen gemopper krijgt over half werk. Je kind weet wat hem of haar te doen staat en weet hoe en wanneer hij of zij beloond wordt.

Om je een beetje op weg te helpen, kun je denken aan deze klusjes en bedragen. Maar kijk vooral wat je zelf kunt missen en wat je ervoor overhebt:

klusjes voor geld voorbeelden tips - kinderen en geld

Betalen voor klusjes of niet?

Sommige klusjes horen bij de dagelijkse opvoeding. Misschien heb je bijvoorbeeld afgesproken dat je kind altijd de tafel dekt of afruimt en dat hij of zij speelgoed opruimt na het spelen.

Daarom kan het lastig zijn om te bepalen wanneer je betaalt voor klusjes en wanneer niet.

Monnie-weetje:

Het mopperen over huishoudelijke taken hoort bij de opvoeding. Bijna geen enkel kind doet dit zonder te protesteren. Het grappige is: als je voor die taken gaat betalen, wordt het gezeur vaak niet eens minder. Betaal daarom alleen iets voor een klus die echt valt buiten de dagelijkse klusjes. Dan is het duidelijk en krijg je er geen gedoe over.

Heitje voor een karweitje

Een heitje voor een karweitje: wie is er niet mee groot geworden? Wil je kind wat extra’s verdienen, dan kan hij of zij in de buurt aanbellen om te vragen of daar klusjes zijn.

Een paar ideeën:

  • Auto wassen
  • Oud papier / flessen / plastic wegbrengen
  • Statiegeldflessen wegbrengen (in ruil voor het statiegeld)
  • Batterijen wegbrengen
  • De hond uitlaten
  • Gras maaien

Leg wel van tevoren uit dat niet iedereen een klusje heeft en dat niet iedereen ervoor openstaat. Ook moet je kind niet alles doen wat er gevraagd wordt. Tip: Stel niet zomaar een open vraag, maar benoem wat je wilt doen. Dus: heeft u oud papier? Of kan ik uw gras maaien?

Gerard, vader van Jay (9) en Max (5) : “Heitje voor een karweitje mag van mij alleen bij de buren die we goed kennen. En ook maar heel soms. Ik vind het vervelend als de buren het idee krijgen dat ze iets moeten bedenken om onze kinderen mee bezig te houden. Vaak gaat het mijn zoon trouwens niet eens zo om het geld, maar ook om gewoon iets te doen te hebben. Gaat hij de oude flessen wegbrengen, krijgt hij 10 cent, is hij helemaal blij. Geld voor dit soort klusjes gaat eigenlijk altijd op aan snoep.”

Klusjes doen voor ouderen

Ouderen in de buurt kunnen soms wel wat hulp of gezelschap gebruiken. En misschien kan je kind er een kleinigheidje mee verdienen.

Denk bijvoorbeeld aan de afwas doen, boodschappen halen, even samen naar buiten of de vuilnis wegbrengen. Een mooi gebaar voor iemand die het kan gebruiken.

Spelletjes op de rommelmarkt

Een grabbelton, centje werpen, een cake bakken en verkopen, spijkerpoepen – op rommelmarkten is er altijd genoeg te bedenken voor je kind om een zakcentje te verdienen.
En eigen oude spullen verkopen op de rommelmarkt kan natuurlijk ook wat opleveren.
Spullen verkopen voor geld

Jong geleerd, oud gedaan

Geld verdienen spekt niet alleen de portemonnee. Probeer van elk geldmoment een leerzaam moment te maken. Door het er met je kind over te hebben, te vragen naar de waarde, te vragen naar wat je kind met het geld van plan is om te doen.

Kinderen die jong leren goed met geld om te gaan, hebben daar hun hele leven plezier van.

SNS Jongerenpakket openen

SNS Jongerenpakket openen

Een eigen betaal- en spaarrekening voor je kind is een leuke en leerzame manier om met geld om te gaan.
Kinderen en geld

Kinderen en geld

Jong geleerd is oud gedaan. Wat kun je als ouder doen en waar moet je aan denken?