Geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract?
Samenlevingsvormen: voordelen en nadelen
Het verschil tussen een geregistreerd partnerschap en een samenlevingscontract zit ‘m vooral in de afspraken over wat er gebeurt bij overlijden, alimentatie, schulden en pensioen. De voordelen en nadelen op een rij:
Samenlevingscontract: voordelen
- Je kunt een aantal belangrijke zaken goed vastleggen zoals jullie dat willen en wat voor jullie situatie het beste is.
- Het is vaak minder duur dan een bruiloft en minder geregel.
- Je hoeft niet te scheiden als je niet meer samen verder wilt.
- De schulden (en ook het spaargeld) van je partner blijven van je partner en zijn dus niet voor de helft van jou als jullie uit elkaar gaan. Tenzij jullie daar iets anders over hebben vastgelegd.
Samenlevingscontract: nadelen
- Je bent niet elkaars erfgenaam. Om dat wel te worden, heb je een testament nodig. Eventuele afspraken over partneralimentatie leg je vast in jullie samenlevingsovereenkomst aangezien er geen wettelijke regeling is die dit anders voor je (ex-)partner of jou regelt.
- Je hebt niet automatisch recht op elkaars pensioen dat tijdens jullie samenwonen is opgebouwd. Bij geregistreerd partnerschap en trouwen wel.
- Een samenlevingscontract opstellen en afsluiten kost geld. En als je een testament wilt, betaal je daar ook voor. Maar een geregistreerd partnerschap en een huwelijk kosten natuurlijk ook geld.
- Een vader of moeder moet bij een samenlevingscontract zijn of haar kind erkennen, waar dat bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap automatisch gaat. Door je kind te erkennen, verkrijg je tegenwoordig ook het ouderlijk
gezag. Vóór 1 januari 2023 moest het ouderlijk gezag apart bij de rechtbank
worden aangevraagd. - Bij grote gezamenlijke uitgaven moet je het samenlevingscontract eigenlijk aanpassen.
Geregistreerd partnerschap: voordelen
- Je kunt zonder de rechter uit elkaar, tenzij je minderjarige kinderen hebt.
- Je bent automatisch elkaars erfgenamen.
- Er geldt een wettelijke alimentatieregeling voor je kinderen.
- Je hebt recht op elkaars pensioen dat jullie tijdens jullie partnerschap opbouwen.
- Beide ouders krijgen automatisch gezag over de kinderen die tijdens het partnerschap worden geboren.
- Als trouwen gevoelsmatig nog een brug te ver is, is het een mooi alternatief en juridisch zijn er weinig verschillen. Trouwen vanuit een geregistreerd partnerschap is makkelijk te regelen. Andersom is dit niet mogelijk.
- Je hebt geen trouwfeest, maar dat kan ook een nadeel zijn.
Geregistreerd partnerschap: nadelen
- Als je voor je geregistreerd partnerschap naar de notaris gaat, kost dat geld.
- Als je niks regelt, geldt er sinds 1 januari 2018 standaard een beperkte gemeenschap van goederen . Dit kun je bij de notaris wel anders regelen.
- In vergelijking met een huwelijk zijn de ceremoniële gebruiken minder aanwezig. Je geeft elkaar niet het ja-woord en de rol van de getuigen is minder groot. Of dit een nadeel of juist een voordeel is, beslis je natuurlijk zelf.
Verschil trouwen en geregistreerd partnerschap
Bijna gelijk
Het geregistreerd partnerschap is juridisch bijna gelijk aan het huwelijk. De verschillen zijn tegenwoordig zelfs zo klein, dat veel mensen vinden dat het geregistreerd partnerschap kan worden afgeschaft. Voorstanders van het geregistreerd partnerschap zijn blij dat ze niet hoeven te trouwen, omdat ze niks met trouwen hebben, of trouwen en/of de bruiloft willen uitstellen tot een later moment.
“De mooiste dag van je leven”
De ceremoniële tradities en ‘de mooiste dag van je leven’ horen voor veel mensen meer bij trouwen dan bij het geregistreerd partnerschap. Maar je kunt het natuurlijk zelf allebei zo groot of klein en romantisch maken als je zelf wilt. Het klassieke ja-woord ontbreekt wel bij een geregistreerd partnerschap.
Scheiden via de rechter
Een belangrijk verschil is dat je bij trouwen moet scheiden via de rechter als je uit elkaar gaat. Bij een geregistreerd partnerschap hoeft dat alleen als jullie minderjarige kinderen hebben.
Het buitenland
Ook goed om te weten: In het buitenland wordt een geregistreerd partnerschap en ook een huwelijk tussen 2 mensen van hetzelfde geslacht niet altijd erkend. Dit kan vooral (erfrechtelijke) gevolgen hebben bij een langdurig verblijf in het buitenland. Is dit belangrijk in jouw situatie, bespreek dat dan bij de notaris.
Huwelijkse voorwaarden of gemeenschap van goederen
Voor zowel trouwen als een geregistreerd partnerschap geldt dat je de keuze hebt om in (beperkte) gemeenschap van goederen te trouwen of op huwelijkse voorwaarden. Lees hierover meer in Gemeenschap van goederen of Huwelijkse Voorwaarden.
Checklist samenwonen
Samenwonen en financiën
Pagina laatst aangepast: 12 augustus 2024