Handig
Bij onze gezamenlijke betaalrekening SNS Compleet krijg je allebei een eigen pinpas.
Zet al je inkomsten en je uitgaven op een rij, bijvoorbeeld in Excel. Vraag je partner dit ook te doen. Zet er in een aparte kolom ook eventuele schulden of spaargeld bij. En maak ook een kolom voor vaste lasten.
Bespreek de overzichten in alle openheid met elkaar. Vervolgens kun je kijken welke uitgaven je voortaan samen wilt doen. En of je eventueel spaargeld wilt delen. Maak dan 1 compleet overzicht waarin alles staat. Zo weet je allebei goed waar je aan toe bent.
Verdienen jij en je partner ongeveer hetzelfde, of zijn jullie inkomsten erg verschillend? Je kunt de verdeling van je lasten hierop aanpassen. Dat heet ook wel ‘naar rato’ of ‘naar draagkracht’. Je stort dan bijvoorbeeld allebei naar verhouding van jullie inkomens een bepaald bedrag op een gezamenlijke rekening (zie punt 3) en de rest houd je over voor je eigen uitgaven. Maar je kunt ook besluiten dat je alles op 1 grote hoop gooit en daarvan alles betaalt.
Als je gaat samenwonen, ga je vaak ook de vaste lasten samen dragen. Het is wel handig om dat vanaf 1 rekening te doen. Zo heb je maar 1 rekening voor automatische incasso’s en je houdt samen makkelijker het overzicht. Hiervoor kun je een en/of-rekening openen, eventueel met een gezamenlijke spaarrekening.
Bij onze gezamenlijke betaalrekening SNS Compleet krijg je allebei een eigen pinpas.
Als je bijhoudt wat je uitgeeft en waaraan, houd je het inzicht en grip op jullie gezamenlijke geldzaken. De meeste banken hebben een online huishoudboekje waarbij je heel makkelijk kunt zien hoe jouw patroon eruitziet. Handig: in Mijn SNS kun je aan het huishoudboekje ook rekeningen van andere banken toevoegen, zodat je echt een compleet overzicht hebt. Bovendien kun je je uitgaven met die van anderen vergelijken. Handig als je twijfelt of jullie misschien íets te veel aan boodschappen uitgeven.
Er zijn 3 samenlevingsvormen waarbij je een contract tekent:
Bespreek welke vorm bij jullie past, nu en in de toekomst. Je kunt ook niets regelen, maar bedenk wel dat je dan ook niks hebt om op terug te vallen als je uit elkaar gaat of als je partner overlijdt. Wil je graag ten huwelijk gevraagd worden, en heeft je geliefde je net uitgenodigd om naar Parijs te gaan? Wacht dan voor de zekerheid nog heel even met dit gesprek.
Kijk of je op dezelfde (soort) dingen geabonneerd bent. Alleen als je altijd ruziemaakt over wie de bijlage van de krant als eerst mag lezen, is een dubbel abonnement misschien handig. Maar zeg verder je dubbele abonnementen nog voor het samenwonen op. Ook voor verzekeringen geldt: de meeste kun je delen. Breng je verzekeringen in kaart, bespreek welke je samen neemt en zeg de rest op. Alles bij 1 verzekeraar onderbrengen scheelt vaak geld.
Laat je partner bijschrijven bij jouw pensioen, zodat hij of zij partnerpensioen ontvangt als jij overlijdt. Dat kan vaak als je in loondienst werkt. Vaak heb je dan wel een samenlevingscontract nodig om hiervoor in aanmerking te komen. Bekijk of dit bij jou mogelijk is. En vraag je partner dat dan natuurlijk ook te doen voor jou.
Dingen waar je niet aan wilt denken, maar die juist op dit soort momenten wel moeten: heb je iets geregeld voor als 1 van jullie overlijdt? Bespreek met elkaar en met een notaris wat er in dat geval gebeurt met je inkomen en je uitgaven. Alleen als je getrouwd bent of geregistreerd partners, ben je elkaars erfgenaam. Of als je een samenlevingscontract en een testament bij de notaris laat opmaken.
Als je niets vastlegt, heb je als samenwonenden geen recht op de erfenis, ook al woon je al 30 jaar samen. Ook moet je dan misschien het huis uit waarin je samenwoonde.
Lees meer over Geldzaken rondom een overlijden
Samenwonen is niet alleen maar rozengeur en maneschijn: het kan uiteindelijk zo zijn dat jullie relatie geen stand houdt. Denk nu al goed na over je financiële situatie als jullie onverhoopt uit elkaar gaan. Is er bijvoorbeeld een koophuis te verdelen? Wat doe je met je inboedel? Wie mag er in het huis blijven wonen? Bespreek dit goed met elkaar en neem dit op in jullie notarieel contract. Dan kun je je erna met een gerust hart weer op de leuke dingen richten.
Pagina laatst gecheckt: 20 juni 2024