Welke samenlevingsvormen zijn er?
Wettelijk samenwonen of niets regelen?
Als je gaat samenwonen, zijn er 4 samenlevingsvormen om uit te kiezen:
- niets regelen (samenwonen zonder samenlevingscontract)
- trouwen
- geregistreerd partnerschap
- samenlevingscontract
In dit artikel gaan we vooral in op als je niets regelt. Bekijk ook de verschillen tussen een samenlevingscontract en een geregistreerd partnerschap.
Niets regelen (samenwonen zonder samenlevingscontract)
Samenwonen en niets regelen kan prima, een contract is niet verplicht. Samenwonen zonder contract betekent dat jullie alleen op hetzelfde adres staan ingeschreven. In beginsel zijn jullie voor de wet niets van elkaar. Voor de Belastingdienst overigens wel. Als jullie een gezamenlijke huishouding voeren, kan dat gevolgen hebben voor jullie belasting en eventuele toeslagen.
Nadelen van niets regelen
Als jullie niets regelen, heb je geen testament, en daarmee geen recht op een erfenis van je partner. Het kan dan zijn dat je niet in je huis kunt blijven wonen, omdat de familie van je partner de helft van het huis krijgt. Ook heb je vaak geen recht op partnerpensioen.
Voordelen van niets regelen
Het voordeel van samenwonen zonder contract is dat je ook bijna geen verplichtingen hebt naar elkaar toe. Als je uit elkaar gaat, verdeel je de dingen die je samen hebt gekocht, maar in beginsel hoef je verder niks te regelen.
Trouwen, geregistreerd partnerschap en samenlevingscontract
Wil je wél wettelijk iets vast laten leggen? Dan kun je trouwen, een geregistreerd partnerschap aangaan of een samenlevingscontract opstellen. Lees meer over deze samenlevingsvormen en bekijk ook van die vormen de voor- en nadelen.
Een gezamenlijke rekening?
Checklist samenwonen
Pagina laatst gecheckt: 20 juni 2024