Mijn grootste financiële blunders

Je hoort het steeds vaker: jongeren gaan niet verstandig met hun geld om. Omdat ze te weinig kennis over financiën hebben, bijvoorbeeld. Pleun (26) maakte, wegens gebrek aan kennis en een kop-in-het-zand strategie, ook een paar financiële blunders. Ze vertelt je er meer over in dit blog. 

Verkeerde financiële keuzes

In mijn leven heb ik al veel keuzes gemaakt. Goede keuzes die me hebben geleid tot waar ik nu ben. Een goede baan, een dak boven mijn hoofd en een rijk sociaal leven. Toch maakte ik ook een paar ietwat verkeerde financiële keuzes. Blunders die me een paar dagen hoofdpijn hebben bezorgd. En nu deel ik ze met jou. Spoiler alert: neem een voorbeeld aan mij van hoe het niet moet. Is dat te laat en herken je mijn blunders? Hopelijk haal je dan troost uit het feit dat je niet alleen bent. #teamfinancieleblunders

Zorgtoeslag

Wie bekend is met het fenomeen zorgtoeslag zal misschien weten waar deze blunder heen leidt. Zorgtoeslag is een bijdrage die je krijgt van de overheid om (een deel van) je zorgverzekering te betalen. Je krijgt die bijdrage alleen als je onder een bepaalde inkomensgrens valt. En je raadt het al: toen ik nog studeerde, viel ik onder die grens. Dus stond mijn zorgtoeslag volle bak aan. Gratis geld!

Ik had alleen niet door dat, als je salaris verandert, je zelf de hoogte van die zorgtoeslag aan moet passen. Je hebt dan namelijk recht op minder toeslag. Als je je afvraagt: komen ze daarachter dan? Nou reken maar van wel. Een maand geleden viel er een blauwe brief op de mat die aangaf dat ik in het jaar 2023 wel 1504 euro te veel toeslag heb ontvangen Of ik dat allemaal binnen een maand terug kon betalen?

Momenteel leef ik op water en brood, dus wees slimmer dan ik en pas je zorgtoeslag aan als je financiële situatie wijzigt.

Belastingaangifte

Je kent het wel, die ene keer per jaar dat je je aangifte moet doen. Verklaar me voor gek, maar ik heb het dus een aantal jaar niet gedaan. Ik weet het: niet slim. Maar ik moest zo vaak terugbetalen dat ik het niet meer durfde. Want als ik het niet invul, dan hoef ik niet te betalen toch? Nou, zo werkt het dus niet. Ook als je geen aangifte hebt gedaan, krijg je een brief van met een uiterlijke datum waarop het gedaan moet zijn.

Nu kon ik het niet langer negeren. Na meerdere keren het advies van mijn ouders te negeren ben ik uiteindelijk achter de laptop gedoken en heb ik de aangifte gedaan. Wat bleek? Ik kreeg geld terug! Deze struisvogelpolitiek heeft er dus voor gezorgd dat ik een paar honderd euro liet liggen.

Denk jij ook je aangifte te ontwijken door te doen alsof het niet bestaat? Dat is niet slim, want vroeg of laat moet je er toch aan geloven. Tenminste, als je aangifte moet doen, dan. Dat is namelijk niet voor iedereen het geval. Twijfel je? Check 't hier.

Achteraf betalen

Ik ben groot fan van achteraf betalen. Of het ook verstandig is? Niet echt. Ik kan er niks aan doen: als ik de optie om achteraf te betalen krijg, lijkt het alsof m’n vinger er als een magneet naartoe trekt (oké misschien kan ik er wel iets aan doen, maar je snapt m’n punt). Heb ik het geld dan niet? Jawel. Maar het is leuker om alvast van de aankopen te genieten zonder betaald te hebben.

‘Dat komt later wel’, zeg ik altijd tegen mezelf. Later wordt alleen altijd veel later want een paar dagen erna ben ik het alweer vergeten. De tijd gaat snel en geregeld vind ik een mail in mijn mailbox die me vertelt dat ik te laat ben en nu een boete moet betalen. In een extreem geval heeft die boete me zelfs meer dan 100 euro gekost.

Benieuwd naar tips om hiermee om te gaan en wie er eigenlijk verdient aan achteraf betalen? Check dit blog 'Buy now, cry later?'

Abonnement? Koopje toch?

Ja, dat klopt niet helemaal. Maar soms voelt het voor mij wel zo. Als ik iets af kan sluiten in abonnementsvorm, voelt het alsof het haast gratis is. 18 euro per maand? Koopje! Dat merk ik niet eens. In principe is dat zo, maar als je 5 van die abonnementen afsluit heb je ’t ineens toch over bijna 100 euro. Iedere maand kijk ik op m’n rekening en denk ik: dr hoort toch meer op te staan? Ja precies; alle abonnementen zijn weer afgeschreven.

Tip: tel je abonnementsprijzen samen op in plaats van apart, voor je er wéér een afsluit. Maar hé, als je binnenkort naar de Efteling, bioscoop of sportschool wil: I’m your girl!  

Cliché maar waar

Een dooddoener maar wel waar: ouder worden betekent ook beter met dit soort dingen om leren gaan. Sinds een tijdje heb ik vaste lasten en let ik beter op mijn geld. Mijn huur moet immers ook gewoon betaald worden. Ik zou willen zeggen dat al deze fouten in het verleden liggen. Is ook zo, maar ik durf m’n hand er niet voor in het vuur te steken dat ik geen financiële blunders meer ga maken. Heb jij ook zo’n gat in je hand? Neem van mij aan: het wordt beter! En voor nu? Leer van mijn fouten, zodat jij ze niet hoeft te maken. 

Over de auteur

Pleun van Doleweerd

Pleun van Doleweerd zoekt antwoorden op vragen van jongeren voor SNS. Ze heeft communicatie gestudeerd. In haar vrije tijd houdt Pleun zich onder andere bezig met het schrijven van een boek en heeft ze een kantoorbaan in het communicatievak.

Ook leuk voor jou?

Future Money Talks

Future Money Talks

Future Money Talks is hét platform voor jongvolwassenen. We bespreken wat jou bezighoudt als het gaat over financiële zaken. En helpen jou vooruit met inzichten, inspiratie en tips.
Afspraak maken?

Afspraak maken?

Maak een afspraak voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek. Kies voor een afspraak in de winkel of via beeldbellen vanuit huis.