Investeringsfraude

Dat klinkt aantrekkelijk: “Als je nu investeert, krijg je een rendement dat je nergens anders krijgt.” Grote kans dat dit fraude is. En dit is nog maar één vorm van investeringsfraude waarmee criminelen proberen je geld afhandig te maken. Lees waar je op kunt letten en hoe je voorkomt dat je slachtoffer wordt van investeringsfraude.  

Wat is het?

Bij investeringsfraude proberen criminelen je te verleiden om geld te investeren in valse, niet-bestaande beleggingen of virtuele valuta (crypto’s). Ze beloven vaak hoge rendementen en gebruiken misleidende tactieken om je geld over te laten maken. Dat geld zie je daarna niet meer terug.  

Tip! 

Lijkt iets te mooi om waar te zijn? Dan is het dat meestal ook. Wees dan dus extra voorzichtig.  

Hoe voorkom je dat je slachtoffer wordt?

  1. Denk je er toch over om te investeren? Check dan of de aanbieder een vergunning heeft in Nederland. Check ook of er waarschuwingen zijn afgegeven over de aanbieder of investeringsmaatschappij. Dit kun je controleren op de website van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). In Nederland is de AFM de toezichthouder voor geregistreerde investeringsmaatschappijen.

  2. Vraag de aanbieder informatie over het beleggingsproduct, de bijbehorende kosten en de risico’s.

  3. Laat nooit meekijken via meekijksoftware. Een legitieme investeringsmaatschappij zal hier nooit om vragen. Word je onverwacht benaderd om geld te investeren? Wees dan extra kritisch en laat je niet onder druk zetten.

  4. Adverteert een bekend persoon met een aantrekkelijke investering? Ga dan naar de website van de krant of omroep en zoek de advertentie of het artikel. Vind je hier niets of vind je zelfs een waarschuwing van de beroemdheid dat zijn of haar wordt naam misbruikt? Dan is de advertentie vervalst.

  5. Wil je een kopie van je identiteitsbewijs insturen? Gebruik dan altijd de ‘KopieID-app’. Dit is een app van de Rijksoverheid waarmee je zelf een veilige kopie van je identiteitskaart of paspoort kunt maken. Een onbewerkte kopie van je identiteitsbewijs kan worden misbruikt voor fraude.

Hoe proberen criminelen je te misleiden?

  • Ze bellen je onverwacht of adverteren via social media of e-mail. Daarna proberen ze je over te halen om snel geld te investeren. Dit kan een signaal zijn dat je met een crimineel te maken hebt.
  • Ze adverteren onder de naam van een bekend persoon die adviseert om te investeren met een hoog rendement.
  • Ze maken advertenties die lijken op artikelen van omroepen en kranten, maar in werkelijkheid gaat dit om een sterk staaltje fotomanipulatie.
  • Ze adverteren met cursussen om te leren investeren met de belofte om vervolgens zelf veel geld te verdienen. Voor een vast bedrag kan je hieraan deelnemen en daarna vragen ze meer.
  • Ze doen zich voor als investeringsdeskundige en vragen of je een programma wilt installeren zoals AnyDesk, TeamViewer, Splashtop of andere meekijksoftware. Zo kunnen ze meekijken op je computer, tablet of telefoon. Dus ook als je inlogt in je bankomgeving.
  • Ze vragen je een onbewerkte kopie van je identiteitsbewijs op te sturen, vaak zogenaamd om een account aan te maken of je rendement van je rekening te halen.
  • Ze vragen je een bedrag te betalen zodat je je rendement uitbetaald kunt krijgen. Bij een echte investering betaal je daar niets voor.

    Toch slachtoffer geworden?

    • Blokkeer meteen je pas in de SNS App of in Mijn SNS. 
    • Meld de fraude direct aan onze fraude-afdeling. Zo doe je dat.
    • Doe ook altijd aangifte bij de politie als je bent opgelicht. 

    Nog meer weten? 

    Kijk eens op veiligbankieren.nl, een gezamenlijk initiatief van de Nederlandse banken. 

    Veilig internetbankieren

    Veilig internetbankieren

    Internetbankieren en betalen moeten veilig zijn. Lees wat wij doen en wat je zelf kunt doen.
    Fraude melden

    Fraude melden

    Denk je dat je slachtoffer bent van fraude of zie je iets verdachts? Meld fraude en incidenten zo snel mogelijk.